Вступ України в НАТО: чи підтримає США "ракетну" ідею Єрмака

Експерти оцінили заяву глави Офісу президента Андрія Єрмака, який запропонував США надати Україні протиракетні комплекси Patriot

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак закликав США надати Україні протиракетні комплекси Patriot. Також піднімається питання про розміщення американських військових баз на території України. Активізувалася тема вступу України в НАТО. Чому це важливо? Наскільки реалістично? Що так і не так з цими планами? "Коментарі" розбиралися в ситуації разом з експертами.

"Україна дає відверто зрозуміти союзникам на Заході - ми потребуємо захисту перед агресором, наш шлях у НАТО безальтернативний"

Директор Центру міжнародної безпеки (ЦМБ) Валерій Кравченко вважає важливим і правильним, що Україна піднімає ці питання.

"Ми діємо за принципом просити більше в надії отримати менше, - пояснює він. - Україна має радянську систему ПРО (протиракетної оборони), з застарілими протиракетами і системами їх запуску. Нашій державі реально потрібно оновлення цього напрямку оборони. Однак розгортання батарей комплексу "Патріот", по-перше, дуже недешево, по-друге, займає роки. Так, для Польщі "Патріот" обійшовся майже в 5 млрд доларів у 2018 році. При цьому перша поставка і розгортання заплановані тільки на 2022-й. Варто нагадати, що весь оборонний бюджет України в 2021 році становить 267 млрд гривень або близько 9,5 млрд доларів (рекордні 6% ВВП)".

З приводу американських військових баз - це, на думку директора ЦМБ, з області традиційних антинатовських страшилок. І об'єктивно - фантастика прямо зараз.

"Однак у майбутньому, якщо Росія буде продовжувати відверто реваншистську політику в Східній Європі, дестабілізуючи сусідні країни, використовуючи історичну аналогію з ФРН, розміщення військових баз США в Україні може стати ключовим стримуючим фактором. Поки що Україна дає відверто зрозуміти союзникам на Заході - ми потребуємо захисту перед агресором, наш шлях у НАТО безальтернативний. Хочеться вірити, що ці сигнали чітко чують в європейських столицях і за океаном, - зазначає Валерій Кравченко. - Однак найголосніше вони чутні в Москві, яка, здається, готова на божевільну військову кампанію в спробі зупинити цивілізаційний дрейф України від Росії".

"Давайте не повторювати помилок 2014 року"

На думку соціолога, експерта з комунікацій, керівника дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ( "Розпізнавання і аналіз несистемних дій") Дмитра Громакова, публічні заклики глави Офісу президента до наших західних партнерів, щось нам "надати" або "розмістити" на нашій території це не зовсім коректно з точки зору інституційного статусу ОП.

"По суті ми демонструємо свою непідготовленість і страх перед загрозою РФ, розкриваємо свої слабкі місця та відсутність бойового духу, що може деморалізувати і військових, і власних співгромадян. З іншого боку, спроба вирішити проблему за рахунок інших, на тлі власної бездіяльності, не зовсім подобається нашим партнерам і відкидає сенс всіх цих заяв, - пояснює Дмитро Громаков. - На мій погляд, заяви Єрмака мали би містити розпорядження Офісу своєї вертикалі (а це губернатори і глави військово-цивільних адміністрацій) про проведення оцінки підготовленості системи "цивільної оборони" в регіонах (бомбосховищ, зон безпеки для цивільного населення, оцінки вільних житлових приміщень для біженців і т.п.). При цьому вони повинні були б публічно звітувати щодня в ЗМІ та на своїх ресурсах про хід перевірок цих місць. Варто було б довести до відома спостерігачів СММ ОБСЄ про наявність "зон безпеки" в своїх населених пунктах і т.п. У цих умовах і партнерам буде зрозуміло, що вони допомагають, а не вирішують нашу проблему".

Експерт вважає, що в наших умовах все реалістично - і бази, і вступ до НАТО. Питання лише в тому, що ми робимо на цьому шляху.

"На тлі абсолютного бездіяльності ОП, Кабміну в особі Міноборони, Генштабу ЗСУ в створенні правових і організаційних можливостей для всіх цих дій, заяви глави ОП виглядають панічно. Вони підривають бойовий дух і стійкість українців до опору на тлі, створених офісом помилкових очікувань про готовність наших західних партнерів встати з нами "пліч-о-пліч". Замість цього крику в порожнечу, Єрмак мав проінформувати і подати в парламент документи з проханням дозволити розміщення цих військових баз і ракетних комплексів на території України на таких-то умовах. Кабмін повинен визначити, як мінімум, місця для їх розміщення. Міноборони - проінформувати про правила і умови залучення цього контингенту в разі агресії. А ГШ ЗСУ - про готовність інтегрувати це все в свою систему управління силами і засобами", - підкреслює Дмитро Громаков.

Він вважає, що в реальності нічого цього сьогодні ми не чуємо і не бачимо, а переживаємо дежавю, згадуючи 2014 рік.

"Слухаючи порожні заяви наших політиків про готовність воювати - на тлі листувань в стилі "пора валити з країни". Спостерігаючи чергову "стурбованість" наших партнерів, які, бачачи нашу бездіяльність, при всьому своєму бажанні не можуть нам допомогти, поки наші устремління не закріплені на соціально-політичному рівні. Як правильно зазначив Бен Ходжес (генерал-лейтенант Фредерік Бенджамін "Бен" Ходжес III - відставний офіцер армії США, який займав посаду командувача європейської армії Сполучених Штатів; в цей час є завідувачем кафедри стратегічних досліджень Першинга в Центрі аналізу європейської політики - ред.) в одному інтерв'ю - про яку секретність, політичну визначеність і стабільність курсу країни ви можете говорити, коли у вас Медведчук в парламенті? Підкреслюю - в цих умовах глава ОП повинен не нагнітати ситуацію, а інформувати співгромадян про заходи, що вживаються виконавчою владою для захисту населення в умовах конфлікту. Про заходи, які реалізуються для зміцнення обороноздатності країни", - зазначає Дмитро Громаков.

На тлі ескалації, що відбувається, і розгортання кризи, він пропонує українцям задати собі наступні питання:

1. Якщо завтра у вас у дворі розірветься перша міна, чи знаєте ви де вам сховатися?

2. Чи знаєте, як себе вести в разі окупації?

3. Яка ваша роль, згідно зі Стратегією загальної оборони?

4. Стоїте ви на військовому обліку і з ким вам координуватися в разі широкомасштабної війни?

5. Чи готові прийняти у себе біженців?

"Потім задайте ці питання своїм депутатам і представникам місцевого самоврядування. Що вони сьогодні роблять, щоб знову не впасти в параліч? Давайте не повторювати помилок 2014 року", - закликає Дмитро Громаков.

Як повідомлялося, експерти розповіли, чого домагається Росія за допомогою загострення на Донбасі та стягування військ.