Головна Новини Політика зовнішня політика Візит Блінкена до України: підсумки зустрічі та перспективи відносин із США
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит Блінкена до України: підсумки зустрічі та перспективи відносин із США

Експерти оцінили результати візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена в Україну

6 травня 2021, 17:36
Поділіться публікацією:

"Коментарі" разом із експертами підбили підсумки візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена в Україну, оцінили його зустрічі та заяви. Які головні висновки можна зробити? Читайте про це в нашому матеріалі.

Візит Блінкена до України: підсумки зустрічі та перспективи відносин із США

Блінкен і Нуланд в Україні. Фото: ОПУ

"Єдина інтрига — заява Зеленського про те, що готується підписання великого договору"

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що заяви Блінкена носили церемоніальний характер і нічим не відрізнялися від заяв офіційного Вашингтона протягом семи років: підтримка суверенітету і територіальної цілісності України, санкції проти РФ.

"Очікувано була висловлена занепокоєність порушеннями корпоративного права в контексті звільнення голови "Нафтогазу" Коболєва. Вкотре прозвучала теза про неприпустимість втручання влади у роботу антикорупційних органів у контексті спроб звільнити очільника НАБУ Ситника", — зазначає політолог.

За його словами, цікавим був жарт Зеленського про те, що "Сполучені Штати прекрасно поінформовані про все, що відбувається в Україні. І це великий плюс. Хоча в деяких сферах це і мінус". Мінус для діючої влади, звичайно, підкреслює Максим Ялі.

"Йдеться про незавершеність реформ, провал у боротьбі з корупцією, а також можливу участь голови Офісу президента Андрія Єрмака у кампанії із дискредитації Байдена (справа про так звані "плівки Деркача"), — пояснює політолог. — Єдина інтрига — заява Зеленського про те, що готується підписання великого договору, проте подробиць не повідомили. Безумовно, сторони також узгодили спільну позицію в контексті майбутніх переговорів Байдена з Путіним цього літа. Але загалом ніяких договорів і документів підписано не було. Візит Блінкена був символічним і ознайомчим. Як і очікувалося".

"Питання зустрічі президентів США і України — питання довгої "гри"

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін також вважає, що візит був ознайомчим для Блінкена, який уособлює нову американську адміністрацію. Головною ж його метою була підготовка саміту Байден-Путін, впевнений експерт.

"З високою часткою ймовірності можна говорити, що зустріч президентів США і РФ відбудеться, так само як те, що там буде обговорюватися українське питання. Тепер цікаво, в якому форматі буде там представлена Україна", — розмірковує Олексій Якубін.

Він звертає увагу, що українська сторона активно намагалася лобіювати нового посла США в Україні, спецпредставника з питань України. Намагалася дізнатися з приводу приїзду Байдена на День Незалежності України, до якого збираються презентувати Кримську платформу.

"Але з високою часткою ймовірності Байден не приїде. Думаю, питання зустрічі президентів США і України — питання довгої "гри", — ділиться Олексій Якубін. — Поки ж адміністрація Байдена намагається виробити формулу взаємин із Україною і РФ. Ми бачимо, що якщо є необхідність спілкуватися із Кремлем, Білий дім спершу зустрічається з представниками офіційного Києва. Так, перед дзвінком Байдена Путіну була зустріч Блінкена з головою нашого МЗС — Кулебою. А напередодні можливої зустрічі президентів США і РФ Блінкен спілкувався вже і з президентом України".

Також політолог зазначив, наскільки короткими були всі ключові зустрічі Блінкена в Україні. І це, на його думку, доводить певну формальність візиту.

Раніше експерти розповіли, що може залишитися за лаштунками зустрічей Блінкена і Нуланд в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини