Головна Новини Політика зовнішня політика Вакцинація проти коронавірусу на Донбасі: коли і яку вакцину отримають жителі окупованих територій
commentss НОВИНИ Всі новини

Вакцинація проти коронавірусу на Донбасі: коли і яку вакцину отримають жителі окупованих територій

Експерти розповіли про ризики російської вакцини «Спутник V» для України

11 січня 2021, 19:37
Поділіться публікацією:

Росія заявила про плани поставляти на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) свою вакцину від COVID-19 "Спутник V". Її поставки намагаються пролобіювати і на всю Україну. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, в чому небезпека ситуації і як на неї слід реагувати офіційному Києву.

Вакцинація проти коронавірусу на Донбасі: коли і яку вакцину отримають жителі окупованих територій

Вакцина «Спутник V». Фото: Д. Романюк/Comments.ua

"Спутник V" як додатковий важіль впливу

Питання вакцинації жителів ОРДЛО російською "Спутник V" і її поставки на територію вільної України є складним, адже він лежить в політико-етичній площині. Так вважає співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "Антс", начальник управління стратегічних комунікацій Луганської облдержадміністрації (у 2016-2018 рр) Людмила Долгоновська.

"З одного боку — триваюча збройна агресія РФ проти нашої держави. З іншого — людські життя. Щоб не купувати вакцину у держави-агресора, Україна повинна зробити все для забезпечення населення всієї території країни, включаючи тимчасово окуповану, вакциною від інших світових виробників. І забезпечити щеплення на контрольованих нею територіях", — зазначає Людмила Долгоновська.

На її думку, очевидно, що Росія використовує вакцину "Спутник V" як додатковий важіль впливу на ситуацію України — зовнішній і внутрішній.

"Процеси створення продукту, його реєстрації, самої вакцинації та поставок за кордон відверто політизовані та є предметами масованої російської пропаганди. У зв'язку з тим, що розробники не відкривають вихідні дані досліджень, обмежуючись прес-релізами, безпеку та ефективність російської вакцини викликає обґрунтовані застереження наукової спільноти, — підкреслює Людмила Долгоновська. — Тому в питаннях поставок "Спутник V" в Україні, які активно лобіюють прокремлівські сили, правильною є позиція Міністерства охорони здоров'я. Воно вимагає від виробника підтвердження безпечності препарату і результати трьох фаз клінічних досліджень".

При цьому, продовжує експерт, зусилля влади повинні бути зосереджені на налагодженні поставок в Україну вакцини проти COVID-19 від провідних світових виробників.

Також Людмила Долгоновська вважає, що офіційний Київ на всіх рівнях повинен привертати увагу світової громадськості до кричущої епідеміологічної ситуації на тимчасово окупованих Росією територіях України — і в ОРДЛО, і в Криму.

"Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, окупант зобов'язаний забезпечити туди доступ Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій, дати можливість надання якісної медичної допомоги, в тому числі вакцинації", — зазначає Людмила Долгоновська.

Корупційна складова в поставках вакцини проти коронавірусу

Заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький запевняє: "Небезпека в цій ситуації для Києва одна — втратити корупційний "навар" з поставок вакцини. Вже сьогодні всім відомо, що в столиці прищеплюють еліту країни за ціною, в 50 разів перевищує номінал вартості вакцини. Мова про нелегальні постачання з Ізраїлю. Депутати, міністри, бізнесмени платять по три тисячі євро пройдисвітам, щоб отримати щеплення".

Експерт упевнений, що така ж схема торкнеться пересічних громадян, коли за вакцинацію люди будуть платити в два-три-чотири-десять разів більше, ніж ті ж громадяни ЄС.

"А тут — РФ безкоштовно прищепить жителів Донбасу — це ж які втрати для корупційної піраміди київської влади! Іншої загрози не бачу, — каже Валерій Песецький. — Що стосується ризиків, то вони є сьогодні у будь-яких вакцин будь-яких виробників. Але вони істотно нижче, ніж ризики захворіти й померти від ковід".

В умовах, коли в бюджеті немає коштів за закупівлю вакцин, західні виробники не поспішають з благодійністю на адресу України, наголошує експерт. І взагалі не квапляться з поставками до нас.

"Так що будь-яка допомога — на допомогу. Російська в тому числі. Можна тільки порадіти за мешканців Донбасу, що вони будуть щеплені. І щеплені безкоштовно", — резюмує Валерій Песецький.

Раніше "Коментарі" писали, що в наступному місяці Україна отримає вакцину від коронавірусної інфекції та, за словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшко, вакцинація громадян буде проходити безкоштовно. Але буде розглядатися і варіант платної процедури.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини