Головна Новини Політика зовнішня політика В Україні розсекретили Telegram-канали, які працювали на Росію: до чого призведе скандальне викриття
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні розсекретили Telegram-канали, які працювали на Росію: до чого призведе скандальне викриття

Експерти розповіли, чому влада зараз взялася за викриття Telegram-каналів

1 лютого 2021, 19:52
Поділіться публікацією:

Служба безпеки України (СБУ) оприлюднила масштабну агентурну мережу . Йдеться про розвідувально-підривної діяльності на замовлення спецслужб Російської Федерації, яка велася через ряд популярних Telegram-каналів. Що стоїть за цією операцією, чому все сталося саме зараз і до чого може привести — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

В Україні розсекретили Telegram-канали, які працювали на Росію: до чого призведе скандальне викриття

Telegram-канали та РФ. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Нічого нового

Співзасновник ГО "Український Кіберальянс" Андрій Баранович (Шон Таунсенд) підкреслює: "Те, що частина етик каналів займає відверто проросійську позицію ні для кого не секрет. Не потрібно бути супер-агентом, щоб це з'ясувати. Наприклад, був великий проект на " Лізі " на цю тему. Чому ними зайнялися саме зараз? Подібні питання потрібно адресувати прес-службі СБУ. На жаль, Служба не любить коментувати свої успіхи. І, що ще більш дивно, практично неможливо знайти в пресі або в реєстрі судових рішень результати їх попередніх гучних перемог ".

На думку експерта, якщо СБУ каже правду, то це дійсно успіх. Знайти операторів анонімних каналів нелегко.

Коментуючи чутки про можливу заборону Telegram в Україні (їх сьогодні активно розганяють канали, що потрапили під приціл СБУ), Андрій Баранович зазначив: "Заборона Telegram — річ абсолютно нереальна. У Росії та Білорусі вже пробували, у них не тільки не вийшло, але вже сама спроба заподіяла колосальних збитків. Краще навіть не починати ".

При цьому експерт звернув увагу, що і "Резидент", і "Легітимний", названі СБУ частиною масштабної агентурної мережі, яка займалася розвідувально-підривної діяльністю на замовлення спецслужб Російської Федерації, продовжують працювати.

Популярність Telegram в Україні

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін звертає увагу, що Telegram-канали за останні півтора року перетворилися в Україні мало не в основне джерело інформації. Особливо — політичної, поряд з Фейсбук.

"Додало популярності Telegram-каналами і те, що їх можна створювати анонімно. Затребуваність цього ресурсу різко зросла, — відзначає політолог. — Анонімність дозволяє не тільки продукувати певні меседжі, а й надає певний флер таємничості. Хто ж веде цей канал? Противники влади? Прихильники? Чутки тут або реальні факти? Хто джерело? Все це приваблює. Притягує. При цьому Telegram-сфера стала важливим компонентом формування певних точок зору. Звідти йдуть "зливи", чутки в звичніше медіа і звичайне життя ".

Олексій Якубін не виключає, що нинішній "Телеграмгейт", як його вже охрестили в соцмережах, має на меті зачистити частина Telegram-каналів (що мають аудиторію за 100 тис. Передплатників), підім'яти під себе, переламати продукуються ними порядку денного.

"Цілком можливо, що все, що відбувається — бажання української влади посилити контроль за медіа. Зауважте, що останнім часом почастішали випади з боку президента, його оточення, що проблеми у нас в країні — через медіа. Мовляв, тут суцільні успіхи, а пишуть і показують — не так. Та ж "Велике будівництво", що позиціонується як успіх Зеленського і Ко, стала предметом викривальних статей в Telegram-каналах (в тому числі, які потрапили в "чорний список"). Пишуть про корупцію, називають схеми, конкретні прізвища ... З огляду на, що Telegram-канали стають важливим інструментом впливу, проглядається бажання з боку української влади як мінімум через такі скандали вийти на те, щоб пролобіювати якісь обмежувальні моменти ", — каже політолог.

При цьому він нагадує, що Telegram — це платформа. І що в боротьбі з нею навіть російська влада відступили.

"Українська влада вже боролися з деякими платформами. З тим же ВКонтакте, — нагадує Олексій Якубін. — Тепер мета, схоже — дискредитація хоча б частини Telegram-каналів. Наскільки це спрацює? Може дати зворотний ефект. Нинішня ситуація здатна посилити вплив зазначених Telegram-каналів, які, до речі, продовжують працювати і публікувати гучні викриття ".

Нагадаємо, Telegram-канали повідомляють про внутрішні війнах в Офісі президента. Чи дійсно вони відбуваються і хто проти кого може воювати? "Коментарі" дізналися відповіді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини