Головна Новини Політика зовнішня політика У Стамбулі відбулася зустріч Ердогана і Зеленського: основні висновки за підсумками заяв
commentss НОВИНИ Всі новини

У Стамбулі відбулася зустріч Ердогана і Зеленського: основні висновки за підсумками заяв

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зазначив, що його держава підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

11 квітня 2021, 16:40 comments1022
Поділіться публікацією:


У Стамбулі відбулася зустріч Ердогана і Зеленського: основні висновки за підсумками заяв

Зеленський і Ердоган. Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський відвідав з робочим візитом Турецьку Республіку.

Які головні висновки можна зробити за підсумками офіційних заяв? Чому Ердоган уникав згадки Росії як агресора? Які перспективи участі Туреччини в Кримській платформі? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса зазначає: "Як я і припускав, візит Володимира Зеленського мав скоріше політичний і символічний сенс. У підсумку Україна вкотре отримала запевнення від Анкари в підтримці її позиції по Криму і Донбасу, що стало важливою частиною політичної риторики президента Зеленського на тлі ескалації з Росією".

Також Ілія Куса звертає увагу на те, що був підписаний договір про будівництво житла для кримських татар у Херсонській області, що вже давно просуває Туреччина, яка прагне посилити підтримку кримських татар в Україні.

"Я не бачу ніяких підводних каменів щодо того, чому Ердоган не вживав те чи інше слово. Можливо, він не хотів надто вже відверто займати антиросійську позицію, а, можливо, ми просто з цього робимо проблему там, де її насправді немає. Анкара заявила, що не визнає анексію Криму і не визнає її, — акцентує експерт. — Для оцінки ж перспектив участі Туреччини в Кримській платформі насамперед необхідно зрозуміти, що з себе представлятиме Кримська платформа".

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос оцінює перспективи участі Туреччини в Кримській платформі як досить високі.

"Ердоган використовує цю можливість, щоб провести діалог з іншими лідерами, які стануть учасниками Кримської платформи. А там, я думаю, будуть і США, і майже всі європейські лідери. Ну і тема Криму, кримських татар є важливою для керівництва Туреччини. Тому Ердоган демонструватиме високу зацікавленість", — вважає Ігор Семиволос.

Те, що президент Туреччини відкрито не говорить про російську агресію, на думку експерта, пов'язано з тим, що в офіційних Анкари і Москви свій порядок денний, свої відносини. І економічні, і не тільки. Є як зближуючі моменти, так і конфронтаційні, як те ж протистояння в Сирії, в Нагірному Карабасі.

"Головне, що ми почули, — запевнення з боку турецького керівництва в підтримці незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, рішучість наших країн до поглиблення стратегічного партнерства; підкреслення, що нинішня криза має вирішуватися мирними дипломатичними засобами на основі територіальної цілісності України. Ну, а поглиблення військово-технічного співробітництва між Україною і Туреччиною на тлі небезпеки повномасштабного російського вторгнення — це така собі езопова мова. Туреччина дає зрозуміти, на чиєму вона боці, а також, хто саме "розгойдує" ситуацію", — резюмує Ігор Семиволос.

Нагадаємо, в суспільстві постійно спливають питання про можливість висунення Володимира Зеленського на наступні президентські вибори як кандидата. Представники Офісу президента вкотре спробували роз'яснити позицію очільника держави щодо цього питання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини