В МЗС вступилися за Гончаренка

Українські дипломати назвали рішення ПАРЄ дискримінацією

Міністерство закордонних справ (МЗС) офіційно засудило рішення Парламентської асамблеї ради Європи про позбавлення народного депутата України Олексія Гончаренка права виступати на засіданнях організації строком на 3 місяці. Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, така демократична організація, як ПАРЄ, навпаки мала б протистояти протиправним діям Росії, яка, попри жодні норми міжнародного права, розпочала збройну агресію проти України та масово порушує права людей у Грузії та Молдові. Дипломат зазначив, що МЗС України висловлює підтримку вітчизняній делегації в ПАРЄ та засуджує дискримінаційне ставлення до Олексія Гончаренка.

"Рішення регламентного комітету ПАРЄ дисонує із зухвалою поведінкою делегації Російської Федерації, яка зводить свою участь в асамблеї виключно до прикриття та виправдання агресивних дій російського керівництва проти країн-сусідів", - заявив Ніколенко.

Нагадаємо, що 28 січня 2021 року Олексій Гончаренко влаштував перепалку з очільником делегації Росії Петром Толстим і назвав його пропагандистом, негідником і вбивцею. Також нардеп сказав, що місце Толстого в "кімнаті для бруду" і послав його "крутитися на жердині Путіна". У відповідь на репліки Гончаренка у Толстого здали нерви й він попросив більше не надавати слова українській делегації. На це український політик зауважив, що російським пропагандистам не потрібна правда і назвав Толстого антисемітом і українофобом. Російський політик Петро Толстой неодноразово виправдовував окупацію Криму у 2014 році й називав Україну неповноцінною державою.

Через це 27 квітня 2021 року народного депутата від партії "Європейська солідарність" і члена української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи Олексія Гончаренка позбавили можливості виступати в ПАРЄ. Заборона триватиме майже до кінця липня.

Раніше Олексій Гончаренко в кулуарах ПАРЄ влаштував перепалку із журналістами російського федерального каналу.