Головна Новини Політика зовнішня політика Україна і США підписали безпекову угоду: про що домовилися
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна і США підписали безпекову угоду: про що домовилися

Договір буде діяти 10 років та спрямований на посилення обороноздатності України

13 червня 2024, 21:58
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден на саміті G7 підписали двосторонню угоду про безпеку, спрямовану на посилення оборонних можливостей України. Угоду підписано терміном на 10 років.

Україна і США підписали безпекову угоду: про що домовилися

Зеленський і Байден підписали безпекову угоду. Фото з відкритих джерел

Як повідомляє видання Reuters, безпекова угода є ще одним кроком на шляху до членства України в НАТО та підтверджує підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України.

"Для забезпечення безпеки України обидві сторони визнають, що Україна потребує значної військової сили, потужного потенціалу та постійних інвестицій у свою оборонно-промислову базу, які б відповідали стандартам НАТО", – йдеться в угоді.

Договір також закріплює намір США надавати довгострокову матеріальну, навчальну та консультативну, технічну, розвідувальну, безпекову, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для розвитку українських сил безпеки і оборони, здатних захистити суверенну, незалежну, демократичну Україну і стримати майбутню агресію.

Згідно з угодою, у випадку збройного нападу на Україну або загрози такого нападу американські та українські посадовці зустрінуться протягом 24 годин, щоб проконсультуватися та визначити, які додаткові оборонні потреби потрібні Києву.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що майже половина українців вважає, що виграти у війні не зможе ні Україна, ні Росія. Такими є результати опитування, які провела соціологічна дослідницька компанія "Рейтинг" на замовлення "Фонду Карнегі за міжнародний мир". Близько 44% респондентів вважають, що ні Україна, ні Росія не виграють у війні. 41% опитаних відповіли, що виграє Україна, а 5% –  що виграє РФ.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що на фронті зараз триває наступ РФ. Ситуація важка, але це не означає, що ЗСУ не вистоять, заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов. "Я вважаю, що важкий період на фронті зараз триває. Але я ще раз повторюю: армагедону ніякого не буде. Не переймайтеся, ми вистоїмо та переможемо", – сказав Кирило Буданов. Головний розвідник відзначив, що літній наступ російської армії розпочався близько місяця тому. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини