Головна Новини Політика зовнішня політика Загроза з Півночі: наскільки ймовірний напад Росії через кордон Білорусі
commentss НОВИНИ Всі новини

Загроза з Півночі: наскільки ймовірний напад Росії через кордон Білорусі

Експерти розповіли порталу "Коментарі", наскільки ймовірним є напад Російської Федерації з території Білорусі, а також про те, яким чином можна мінімізувати такий ризик

1 березня 2021, 11:14 comments1194
Поділіться публікацією:

Служба зовнішньої розвідки Естонії опублікувала щорічний звіт про зовнішні загрози, в якому йдеться про зростання ймовірності нападу військ Росії на Україну і країни Балтії через кордон Білорусі. Наскільки загроза реальна? Як її можна мінімізувати? На ці питання порталу "Коментарі" давали відповіді експерти.

Загроза з Півночі: наскільки ймовірний напад Росії через кордон Білорусі

Колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Росія не витримає такого протистояння

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає, що загроза існує. І її треба враховувати. Але ймовірність нападу Росії з території Білорусі на країни Балтії він оцінює менш, ніж в 1%. А на Україну — теж як мінімальну.

"Країни Балтії є членам НАТО. І в разі нападу на них РФ, їй доведеться воювати з усіма країнами-членами Альянсу. Що неприйнятно для РФ як у військовому, так і в політично-економічному плані. Вона не витримає такого протистояння ", — пояснює Олег Жданов.

Для України, на його думку, загроза з півночі також мінімальна

"В даний момент не бачу необхідної концентрації військ РФ на території Білорусі. Під час навчань їхня кількість коливається від 10 до 20 тисяч. У звичайний час близько 10 тисяч — одна дивізія, розосереджена всією територією Білорусі. Цього вкрай мало для наступу. До того ж, північ України межує з південною частиною білоруського Полісся. Болота, ліси. Вкрай незручне місце для наступу, — зазначає експерт. — Це можуть зробити окремі групи, не низка напрямків. Які легко перекриваються нашими збройними силами".

Олег Жданов упевнений, що варіант такого наступу, безумовно, розглядається нашим Генштабом. І опрацьовані способи відображення військової операції противника.

"Але, підкреслюю, загроза є (як і з будь-якого боку, де є росіяни), але вона — мінімальна. Ще один важливий фактор — проти цієї військової експансії — буде сама Білорусь. Вона залежить від нас економічно, Україна для неї — ринок збуту м'ясо-молочної продукції, а також продукції машинобудування ", — зазначає експерт.

Головне завдання стоїть перед українською розвідкою

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков вважає, що заяви естонської розвідки мають під собою підстави.

"Ми бачимо, як режим Путіна підтримує режим Лукашенка, який значно ослаб. Це створює певні можливості для посилення російських позицій у Білорусі. Включаючи військові ", — каже Микола Бєлєсков.

За його словами, якщо навіть буде просто можливість створення російського угруповання військ на території Білорусі, це значно ускладнить військові плани України на випадок відбиття російської агресії.

"Разом з уже відомими напрямами, звідки може виходити російська загроза, отримаємо ще одне. І якщо ми обговорюємо гіпотетичні сценарії можливої війни, це серйозно ускладнює ситуацію. Навіть якщо буде виключно демонстрація готовності створити таке угруповання в Білорусі, це буде відволікати сили від можливого удару з іншого напрямку. Розсіювати увагу і сили. Ситуація нагадує Польщу 1939 року, коли нацистська Німеччина могла атакувати з трьох сторін, що прискорило розгром польської армії", — зазначає аналітик.

Микола Бєлєсков вважає, що головне завдання зараз — перед нашою розвідкою.

"І Головне управління розвідки, і Служба зовнішньої розвідки повинні аналізувати всі можливі переміщення російських військ, включаючи ймовірність створення угруповання в Білорусі. Від цього буде залежати якість нашої реакції ", — резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" розповідав, як новий закон відділить Білорусь від усього світу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини