У чому проблема відновлення переговорів по Донбасу — експерт

На думку Муси Магомедова, сторонам необхідно знайти консенсус хоча б із ключових питань — відкриття КПВВ і режиму тиші

Засідання ТКГ поновилися в онлайн-форматі після тривалої перерви. Всі скандальні (і не дуже) подробиці роботи сторін стають надбанням громадськості. Спеціально для порталу "Коментарі" ситуацію проаналізував народний депутат ВРУ IХ скликання Муса Магомедов.

Політик нагадав, що після початку роботи ТКГ без проблемних ситуацій не обійшлося. По-перше, Росія знову намагалася залучити до переговорів засуджену в Україні за тероризм представницю "ДНР" Пирогову. Цей крок РФ, вважає Муса Магомедов, продиктований лише однією метою — створити свідомо конфліктну ситуацію, затягувати переговорний процес і намагатися демонструвати нездатність домовлятися України.

Також є й інші моменти, які злегка видозмінили роботу Тристоронньої контактної групи. Нардеп нагадав, що через хворобу Леоніда Кравчука українську делегацію тимчасово очолює Олексій Резніков. До того ж вперше в засіданні взяв участь новий спецпредставник ОБСЄ Мікко Кіннунен, який змінив Хайді Грау.

"Сторони намагаються домовитися про місце проведення живих зустрічей, а не в форматі відеоконференцій. Заковика в тому, що Україна з політичних міркувань не хоче зустрічатися в Мінську. Росія на поступки не йде. Згоден, Мінськ — не ідеальна площадка для переговорів, однак нам важливо розставити пріоритети. На мій погляд, не варто самих себе заганяти в глухий кут. Зміст і результати переговорів важливіше місця їх проведення", — підкреслює Муса Магомедов.

На думку депутата, позитив у відновленні зустрічей ТКГ після перерви є. А ось відсутність конкретних результатів — засмучує.

"Обговорюючи питання безпеки, говорили про необхідність дотримуватися режиму припинення вогню і початку розмінування. За соціально-економічної проблематики домовилися 2 вересня провести перше засідання експертної групи з екологічних проблем, пов'язаних із затопленням шахт уздовж лінії розмежування. Якщо не вирішити цих питань, екологічна катастрофа зачепить і Україну, і ОРДЛО", — підкреслює Магомедов.

Розповів політик і про гуманітарну частину засідання. На ній розглядалися питання обміну полоненими і розблокування роботи двох КПВВ.

"На лінії зіткнення — сім КПВВ. Повноцінно працює один пункт пропуску, другий — двічі на тиждень пропускає володарів спецперепусток. Громадяни України не мають змоги зустрітися зі своїми родичами, вирішити свої соціальні питання, виїхати на навчання або лікування, — ділиться своїм обуренням Магомедов. — Тому відкриття двох додаткових КПВВ, звичайно, поліпшить ситуацію з переміщенням громадян, але не вирішить".

Нардеп вважає, що сторонам необхідно знайти консенсус хоча б із ключових питань — відкриття КПВВ і режиму тиші. На думку Муси Магомедова, люди — важливіше, тому він сподівається, що представники ОРДЛО підуть назустріч Україні і перестануть блокувати роботу пропускних пунктів.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що Зараз активно обговорюється ймовірний перенесення очних зустрічей делегацій з Білорусі в іншу країну. Яка держава може стати новим майданчиком для ТКГ, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що, на думку члена ТКГ Сергія Гармаша, могло стати причиною масштабного загострення у лінії розмежування на сході України.