Три години обстрілів, десять постраждалих: з чим пов'язане загострення на Донбасі

Експерти пояснили, через що посилилися атаки російських окупантів на українські позиції поблизу лінії розмежування на Донбасі

Субота, 28 серпня, стала не тільки черговою річницею кривавої Іловайської трагедії, але і черговим днем масштабної ескалації воєнної ситуації на Донбасі. З окупованих територій близько трьох годин підряд обстрілювали Авдіївку, десятеро українських захисників отримали різні поранення. "Коментарі" вирішили дізнатися в експертів, із чим пов'язано загострення на Донбасі, чому це відбувається саме зараз і чого очікувати далі.

"На тлі кризи в Афганістані увага до Донбасу знизилася"

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов вважає, що для загострення на Донбасі є кілька причин.

"Перша і головна — спроба натиснути на Зеленського з метою домогтися поступок на кшталт імплементації формули Штайнмаєра в українське законодавство. Оскільки Зеленський в Парижі в грудні 2019-го письмово зобов'язався це зробити, на Україну будуть тиснути й інші представники нормандської четвірки. Друга причина — криза в Афганістані, на тлі якого увага до ситуації на Донбасі знизилася", — пояснює Олександр Леонов.

За його словами, у Путіна є мотив і максимально "зіпсувати" 30 річницю Незалежності та відповісти на "Кримську платформу".

"Крім цього, це може бути перевірка боєздатності ЗСУ. Очевидно, що в Кремлі знають про те, що вже є заборгованості навіть по виплаті бойових в ООС. І очевидно, що подальший розвиток подій буде залежати від здатності Верховного головнокомандувача приймати рішення щодо жорсткої відповіді на акти агресії. Навряд чи мовчання Зеленського зупинить терористів", — зазначає експерт.
"РФ шукає слабкі місця в українській обороні"

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", звертає увагу, що обстріли відбуваються практично по всій лінії фронту, від Троїцького на Луганщині, Авдіївки й Красногорівки, тобто навколо Донецька, до Широкиного в Приазов'ї. І це схоже на пошук слабких місць в нашій обороні.

"Вогонь прицільний, із розрахунком на нанесення втрат особовому складу наших військ для провокування ескалації. Щоб знову звинуватити Україну в "зриві перемир'я" і "відсутності бажання досягти миру". Можливо, у Кремля є і політичний розрахунок: шляхом військового тиску змусити Зеленського зробити питання війни на Донбасі головним пунктом прийдешніх переговорів у Вашингтоні й подивитися на публічну реакцію американців", — зазначає Петро Бурковський.

На думку аналітика, якщо реакція буде слабкою й Україні не запропонують нічого істотного, Росія продовжить нарощувати тиск на фронті, а через свої ЗМІ та проросійських політиків в опозиції та в оточенні Зеленського — просувати ідею "компромісного рішення" Донбасом.

"Якщо ж американці вирішуватися на істотну допомогу Україні, наприклад у модернізації ППО й авіації, складників для дронів і більше спільних навчань у 2021-2022 рр., тоді перед Кремлем постає вибір, — вважає Петро Бурковський. — Або використовувати навчання "Захід-2021" для нової військової тривоги, з підготовкою до вторгнення, як у квітні. Або почекати до зими, щоб "поекспериментувати" з економічним тиском — зниженням поставок газу і вугілля до України".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як зміниться залізничне сполучення в Донецькій і Луганській областях через збільшення інтенсивності обстрілів бойовиками. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чому, на думку Петра Порошенка, свого часу стала можливою анексія Кримського півострова і війна на Донбасі. Свою думку з цього приводу також висловив третій президент України Віктор Ющенко.