Головна Новини Політика зовнішня політика Тет-а-тет Зеленського з Путіним: ймовірність і можливі наслідки такої зустрічі
commentss НОВИНИ Всі новини

Тет-а-тет Зеленського з Путіним: ймовірність і можливі наслідки такої зустрічі

Експерти розповіли, який формат переговорів готовий знайти замість «нормандського» Зеленський

9 березня 2021, 18:15
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в разі, якщо "нормандська" зустріч не відбудеться, то він знайде інший формат переговорів з кожної зі сторін. Тобто, не виключено тет-а-тет із Путіним. "Коментарі" попросили експертів оцінити ймовірність такої зустрічі та її можливі наслідки.

Тет-а-тет Зеленського з Путіним: ймовірність і можливі наслідки такої зустрічі

Нормандська зустріч у 2019 році. Фото: regnum.ru

"Ми спостерігаємо лише імітацію переговорного процесу"

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вважає, що ймовірність зустрічі Зеленського і Путіна один на один в доступному для огляду майбутньому — невисока.

"Для такої зустрічі потрібна згода російської сторони. Якої найближчим часом чекати не варто, — пояснює Руслан Бортник. — У Кремлі вважають, що Україна влаштовує такі зустрічі для самопіару, а не для пошуку реальних напрямків врегулювання конфлікту на Донбасі, реального пошуку компромісу".

На думку експерта, сьогоднішня заява Зеленського покликана показати, що українська влада не вважає, що є тупики в Мінському процесі.

"І навіть якщо в ТКГ не можуть знайти компроміс, навіть якщо переговори там явно зайшли в глухий кут, український президент показує, що буде проявляти активність, реалізовувати якісь зовнішньополітичні проекти. Вони нібито повинні показати, що процес пошуку шляхів врегулювання ситуації на Донбасі триває, що говорити про розчарування суспільства в цьому напрямку ще рано. Насправді ми спостерігаємо лише імітацію переговорного процесу", — резюмує Руслан Бортник.

"Серйозна криза спостерігається в Мінському форматі"

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко зазначає: "Дійсно, серйозна криза спостерігається в Мінському форматі. Але вона багато в чому — похідна від Нормандського, де також активність завмерла. Зокрема, немає ніяких перспектив для подальших зустрічей на вищому рівні".

Незрозумілим, за словами Юлії Тищенко, виглядає подальший розвиток подій щодо залучення до переговорного процесу США.

"Росія продовжує пресинг — "настамнет", ведіть розмову з ОРДЛО. При цьому в РФ — внутрішня криза. Це і справа Навального, і корупційні скандали, і наближення дати виборів до Держдуми (намічені на осінь), і поступове посилення санкцій відносно РФ з боку США і ЄС", — зазначає аналітик.

З огляду на все це, ініціативу Зеленського про зустріч із представниками глав-держав нормандської четвірки (крім України туди, нагадаємо, входять Росія, Франція і Німеччина) Юлія Тищенко пов'язує зі спробою підштовхнути переговорний процес, зробити певну реанімацію, хоча би на рівні зустрічей.

"Інша справа, наскільки дієвими можуть бути всі ці домовленості. Виходячи з попереднього досвіду, питання більш ніж риторичне", — підсумовує аналітик.

Нагадаємо, скоро відбудуться російсько-білоруські навчання. Експерти розповіли, що задумав Путін.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини