США вже беруть участь у врегулюванні війни на Донбасі — Кулеба

Глава Міністерства закордонних справ України вважає, що США допомагають Україні в конфлікті із РФ завдяки своїм санкцій

Багато українських політиків, в тому числі і глава держави Володимир Зеленський, сподівалися, що "нормандський процес", який стосується Донбасу, буде розширено. Обговорювалася можливість присутності нових зарубіжних партнерів України, в тому числі США. Утім, за словами керівника МЗС України Дмитра Кулеби, Штати вже є активним учасником врегулювання конфлікту на Донбасі, повідомляє "Радіо Свобода".

Яскравим прикладом допомоги з боку Америки Кулеба вважає недавні санкції, введені проти Росії. На думку дипломата, у такий спосіб США демонструють свою позицію, встаючи на захист українських інтересів.

Щодо ймовірного розширення "нормандії" Дмитро Кулеба не дає конкретних відповідей. Однак пояснює, що подібні розмови найчастіше є дипломатичною хитрістю для стимуляції всіх учасників процесу.

Кулеба каже, що сама ймовірність будь-яких змін у вже існуючих домовленостях по Донбасу — "Мінську" чи "нормандському форматі" — дійсно впливає на сторони процесу. Нібито дипломати починають активніше працювати, вишукуючи нові можливості для вирішення військового конфлікту на сході України.

При цьому міністр уточнює, що винятком, очікувано, є Росія. Адже, на думку представників Путіна, Україна нібито намагається піти від виконання власних зобов'язань, постійно пропонуючи якісь нововведення.

Дмитро Кулеба підкреслює, що свою частину підписаних домовленостей постійно порушує як раз-таки сама РФ. Як мінімум тому, що російські бойовики на Донбасі регулярно порушують режим тиші, підтриманий усіма сторонами, котрі підписали "Мінські угоди".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, яким чином, на думку Кулеби, можна вплинути на кількість російських паспортів в окупованому Донбасі.

Також на порталі ви можете прочитати про те, які кількісні втрати бойовики ОРДЛО понесли в квітні.