США та РФ: яка роль України у відносинах між двома країнами

Експерти розповіли, за яких умов Сполучені Штати Америки й Росія зможуть налагодити свої відносини, і як на це може вплинути наша держава

Президент США Джо Байден під час можливої зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним зможе обговорити стабілізацію відносин двох країн. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на прес-конференції з главою МЗС Великобританії Домініком Раабом. Сам Байден зізнався, що розраховує зустрітися з Путіним вже в червні цього року.

Чи є перспективи для стабілізації відносин між США і РФ? Яка в цьому може бути роль України? На ці запитання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

"Українське питання" є одним з найбільш болючих для американської сторони

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан акцентує, що держсекретар США Ентоні Блінкен недарма 5-6 травня перебуватиме в Україні.

"Причому той факт, що його буде супроводжувати добре відома нам Вікторія Нуланд, яка обіймає посаду заступника держсекретаря з політичних питань, говорить багато про що. Адже вона вважається досить жорстким перемовником і досконало володіє ситуацією про внутрішньополітичні особливості України, - пояснює Вадим Трюхан. - Насправді, "українське питання" є одним з найбільш болючих для американської сторони. З одного боку, президенту США потрібна історія успіху на російському напрямку. А з іншого, з боку Кремля не надходить жодного натяку на те, що там хтось готовий відпускати Україну".

Відповідно, підкреслює експерт, вихід для американців один - зробити Україну здатною захищати себе, щоб не довелося воювати за неї, навіть замість неї, з росіянами.

"Однак є й очевидний позитив у тому, що Україна грає, в силу існуючих обставин, роль такого собі "яблука розбрату". Сказавши "А", Білий дім обов'язково скаже і "Б". Відповідно, слід очікувати серйозних рішень щодо України, які будуть оголошені під час першого європейського турне Джо Байдена 11-14 червня ц.р. На мою думку, досягнення стратегічних домовленостей між Байденом і Путіним можливе найближчим часом. Однак не за рахунок України чи інших серйозних поступок з боку США", - прогнозує Вадим Трюхан.

"Щоб Путіна знову пустили в пристойне суспільство, якого він так жадає, він повинен почати поводитися по-людськи"

На думку експерта Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперта, заступника міністра інформполітики (2017-2019 рр) Дмитра Золотухіна, прес-конференція Тоні Блінкена і Домініка Рааба виглядала як історична подія і мала ряд досить потужних меседжів. Так само як і сама атмосфера спілкування двох керівників зовнішньополітичних відомств виглядала дуже теплою і взаємною.

"Обидва дипломати в унісон прокоментували позиції США і Британії з приводу України й Росії. Територіальна цілісність України не втратить свою підтримку, - зазначає експерт. - Що ж стосується Росії, то Блінкен і Рааб перекинули м'яч на російську сторону і були досить конкретні у своїх словах. Якщо говорити грубо, то меседж звучав так: "Можливість кращих взаємин із Росією існує - і ми готові над цим працювати. Але, якщо Кремль вибере шлях конфронтації, то йому буде непереливки ... Так що, вибір за Путіним!" Іншими словами, щоб Путіна знову пустили в пристойне суспільство, якого він так жадає, він повинен почати поводитися по-людськи. І на цю необхідність йому будуть вказувати за кожної нагоди".

Швидше за все, цей наратив збережеться до потенційної зустрічі Байдена й Путіна, прогнозує Дмитро Золотухін. Саме з цієї причини, вважає він, Путін може відмовитися, оскільки сам факт зустрічі інформаційно обставляється так, що Байден буде зустрічатися з "вбивцею", вихованням якого доводиться займатися заради миру на планеті.

"Україна, як і раніше, буде головною темою в американо-російському питанні. Блінкен і Рааб згадали Україну на своїй спільній прес-конференції, принаймні, тричі. Однак, крім України були в обговоренні дипломатів і теми важливіші. Велику кількість уваги приділено Китаю, Афганістану, Ірану та Північній Кореї. У всіх цих питаннях Росія також може грати свою роль", - зазначає експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, що сьогодні в Україні прибуде держсекретар США Ентоні Блінкен.