Союзник Росії може розпочати бойові дії у Південній Америці

ЗМІ повідомляють про перестрілки на кордоні Венесуели та Гаяни, Бразилія перекидає війська

ЗМІ публікують кадри нібито бойових дій між бійцями Венесуели та Гаяни біля кордону із Бразилією. Остання межує з обома країнами і, за суперечливою інформацією, почала перекидання своїх військ до кордону з Венесуелою. Про це повідомляють "Коментарі" із посиланням на місцеві ЗМІ.

Бразильські збройні сили були переведені в стан підвищеної готовності через значне переміщення військової техніки та особового складу у східній Венесуелі на кордоні з Гаяною, яке нещодавно було виявлено, пишуть місцеві ЗМІ. Також Бразилія перекидає війська та військову техніку до кордону з Венесуелою. При цьому неназвані представники бразильської розвідки вважають, що Венесуела може незабаром вторгнутися в Гаяну з метою анексії регіону "Гаяна-Ессекібо", на яку припадає понад 60% території країни та на яку претендує уряд Венесуели. Бразилія заявила, що захищатиме спірний регіон Гаяна-Ессекібо від будь-якого вторгнення з боку Венесуели.

Суперечка за цю територію, де виявлено поклади нафти та газу, триває між двома країнами понад двісті років. Ще в 1899 році суперечка між ними розглядалася міжнародним арбітражним судом, який вирішив залишити цю частину території Британській Гвіані (майбутній Гаяні). У 1962 році уряд Венесуели зробив заяву, що він більше не дотримуватиметься виконання рішення арбітражного суду 1899 року. 17 лютого 1966 року представники Великобританії, Гаяни та Венесуели підписали угоду в Женеві, згідно з якою комісія, що складалася з двох гаянців та двох венесуельців, мала провести кордон між країнами. Комісія не змогла досягти угоди, але обидві країни тоді домовилися вирішити свою суперечку мирним шляхом.

Гаяна – єдина англомовна країна Південної Америки, вона входить до Співдружності націй, яка об'єднує Великобританію та майже всі її колишні домініони, колонії та протекторати.

В свою чергу уряд Венесуели встановив тісні стосунки з Кубою, а також із Північною Кореєю, Білорусією та Сирією. Венесуела також почала зміцнювати економічні, політичні та військові зв'язки з Росією та Китаєм. Зокрема, "Роснефть" вклала у нафтовидобуток у Венесуелі мільярди доларів. А Венесуела стала одним із найбільших покупців російської військової техніки.

Тим часом, ворог накопичив близько 900 далекобійних високоточних ракет.

МЗС Угорщини знову висловилося про війну в Україні.

А журналістам стали відомі склади на матч "Арсенал" - "Ланс": чи зіграє Зінченко.