Головна Новини Політика зовнішня політика Скандал через літак соратника Медведчука і не тільки: чим запам'ятався візит Зеленського в ОАЕ
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал через літак соратника Медведчука і не тільки: чим запам'ятався візит Зеленського в ОАЕ

Експерти підбили підсумки візиту

15 лютого 2021, 14:49
Поділіться публікацією:

Під час офіційного візиту президента України до Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) з'явилася інформація, що літак, яким користується "права рука" нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука — Тарас Козак — відправився з Мінська в ОАЕ 12 лютого. За день до відльоту туди подружжя Зеленських. Про підсумки візиту та дивний літаковий збіг "Коментарі" поговорили з експертами.

Скандал через літак соратника Медведчука і не тільки: чим запам'ятався візит Зеленського в ОАЕ

Візит Зеленського в ОАЕ. Фото: ОП

"Все виглядає як ФСБшна підстава для ще більшого зниження рейтингу довіри до президента України"

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов вважає, що президент України проводив зустрічі з людьми, статус яких нижче (наслідний принц, заступники керівництва виконавчої влади).

"У протокольному сенсі цей візит був точно підготовлений краще, ніж минулорічний — в Оман, коли так і не ясно було, офіційний або приватний був візит, за чиї кошти проводився... Що стосується підсумків, то особисто я проривів не побачив. Підписані чергові меморандуми (про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія, про заохочення інвестицій в сільське господарство і сприяння розвитку торгівлі агропродовольчою продукцією), міжурядову (при чому тут президент?) Угоду, спрямовану на уникнення подвійного оподаткування. Заявлено, що підсумком можуть стати мільярдні контракти і вливання в нашу економіку. Особисто у мене це викликає сумніви. Інвестиції — це все реальні гроші, а не меморандуми", — зазначає Валерій Димов.

Коментуючи повідомлення про те, як літак "санкційного" Тараса Козака відправився з Мінська в ОАЕ 12 лютого, за день до відльоту туди подружжя Зеленських, експерт підкреслив, що спочатку все пішло з поста журналіста Михайла Ткача. А потім вже цю інформацію почали тиражувати ЗМІ.

"З огляду на, що торік паралельно з візитом Зеленського в Омані був російський літак з главою Радбезу РФ Патрушевим, проглядається якась неприємна закономірність. Чому знову у зв'язку з візитом українського президента на аравійський півострів, туди прилітають люди, потенційна зустріч з якими як мінімум — репутаційно загрозлива для Зеленського? Я не конспіролог, не буду говорити, чи зустрічався Зеленський з Патрушевим, чи був політ Козака (в Держприкордонслужбі запевняють, що Козак меж нашої країни не залишав). Але, на моє глибоке переконання, все виглядає як ФСБшна підстава для ще більшого зниження рейтингу довіри до президента України. Викликає питання і те, що явно є витоки з Офісу президента. Все це точно б'є по репутації Зеленського", — резюмує Валерій Димов.

"Зараз Зеленський отримав хороші бонуси підтримки від патріотичних виборців і тих, хто виступає за порядок"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій розмірковує: "Оскільки прикордонники заявляли про те, що Тарас Козак не покидав України, швидше за все, літаком подсанкційного депутата скористався хтось інший. Може бути і сам Медведчук. Цікаво і поки не ясно, цей переліт запланований разом з Офісом президента, або це ініціатива проросійських депутатів?"

На думку політексперта, очевидно, що закриття телеканалів завдало сильного удару по позиціях проросійських сил в Україні.

"І очевидно ж, що Медведчук багато б віддав за їх повернення в ефір. Це можна було б оформити, наприклад, через рішення суду. Маю велику надію, що Зеленський не дасть відкат назад, тому що це поставило б його в ще гірше становище, ніж до закриття цих каналів. Зараз Зеленський отримав хороші бонуси підтримки від патріотичних виборців і тих, хто виступає за порядок. Відкат дискредитував би Зеленського", — пояснює Олександр Палій.

Нагадаємо, з'явилися нові президентські рейтинги: чому змінилася трійка лідерів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини