Що ховається за санкціями США проти українських політиків

Експерти розповіли про приховані сенси санкцій США проти України

США ввели санкції проти ряду українських громадян і організацій, нібито пов'язаних з російською мережею зовнішнього впливу.

Крім нардепа Андрія Деркача (названий російським агентом за слив плівок з нібито розмовою Порошенко і Байдена), який раніше потрапив під санкції, в списку тепер нардеп "Слуги народу" Олександр Дубинський, екс-прокурор Костянтин Кулик, екс-посол України Андрій Теліженко, ряд ЗМІ. Про що свідчить подібне рішення і хто ще з українського політикуму може послабити (зміцнити) позиції у зв'язку зі зміною влади в США розбиралися українські експерти.

"Діяти на випередження - тактика нового президента США"

Ситуація з введенням санкцій проти українських політиків, журналістів, дипломатів, а також деякі інформ-видань за причетність до "плівок Деркача" - може свідчити про те, що нова влада в Америці в першу чергу вирішила остаточно "відбілити" свою репутацію. І поставити крапку в питанні втручання України в вибори США. Так вважає політолог Олег Гнатюк.

"Швидше за все, цей список санкцій буде представлений світовій громадськості адміністрацією Байдена як спроба втручання Росії в підрив американських незалежних демократичних інститутів. А також - як непричетність вже нового президента США до всіляких "брудних" операцій, які він нібито реалізовував в Україні. В тому числі пов'язаних з компанією "BURISMA", звільненням екс-генпрокурора Шокіна в обмін на кредит в 1 млрд дол, впливом на українську економіку через своїх представників у наглядових радах великих держпідприємств тощо ", - пояснює Олег Гнатюк.

Він не виключає, що цей публічний список санкцій може служити попередженням для української влади - не торкатися цієї "хворобливої" теми, в якій фігурує вже не екс-віце-президент, а президент США Джо Байден.

"На мою думку, список далеко не остаточний. Фігурантів у ньому може бути значно більше, - каже політолог. - Як відомо, раніше президент Трамп уже здійснював неодноразові спроби використання цієї інформації проти свого опонента, тісно спілкуючись з представниками нової української влади й навіть самим президентом України. Зокрема, мова йшла про публічне розслідування в Україні причетності Байдена до інформації з "плівок Деркача". Однак ця спроба не увінчалася успіхом. Тому діяти на випередження - тактика вже нового президента США, який страхує власну репутацію, враховуючи можливе продовження "обсмоктування" цієї теми як екс-президентом Трампом, так і проросійськими групами впливу в Україні".

"Далі буде веселіше"

Політолог-міжнародник, політичний експерт Богдан Мірошников називає це рішення довгоочікуваним. За його словами, воно - рішучий меседж українській владі.

"Попадання в список головного зливного бачка ляльковода нової влади - найяскравіший і головний сигнал. Ця публічна прочуханка офіційних осіб (це важливо!) Вказує на те, що ніхто і ні на якій посаді не має права втручатися в американські вибори. Та й в будь-які інші теж, - впевнений Богдан Мірошников. - Далі буде веселіше, це на 100% гарантовано. Можливо, під санкції піде з часом і Зеленський, який в міжнародній ізоляції приєднається до компанії свого духовного лідера - Лукашенко. Думаю, цей подаруночок йому піднесуть до середини президентського терміну, який буде вже у вересні цього року. Команда Зеленського, особливо "свій прокурор" (і прокурорша) також піде на самоізоляцію, тільки вже на реальну, і більш тривалу".

Після цього, вважає експерт, персона прем'єр-міністра (швидше за все - вже нового) вийде на перший план, оскільки саме він буде вести всі міжнародні справи від імені України.

"І ось тут буде головний сюрприз, - прогнозує Богдан Мірошников. - лобіста одного олігарха ніхто не сприймає, інших маріонеток теж. Бойко поставити - одним днем знищити залишки рейтингу та отримати ізоляцію від міжнародних кредиторів. Тому Зеленський піде просити Порошенко бути прем'єром. А там і до президентських виборів у 2024 недалеко. До дострокових парламентських (думаю, в наступному році) - теж. Загалом, головні веселощі тільки починаються".

Як повідомляв портал "Коментарі", нардеп Олександр Дубинський вже відреагував на своє потрапляння до списку санкцій.