Розгубленість Кремля: експерт про виступ Путіна

Щорічне послання Володимира Путіна Федеральній раді 21 квітня 2021 року було рутинним, каже юрист Вадим Трюхан

Багато українців із настороженістю чекали щорічного звернення російського президента Володимира Путіна до уряду РФ. Все тому, що чимало інсайдів стосувалися України й Донбасу. Втім, юрист-міжнародник Вадим Трюхан в особистій колонці на порталі "Коментарі" назвав виступ Путіна досить рутинним.

Свою позицію Трюхан пояснює тим, що Путін жодного разу не натякнув на будь-які "круті повороти" у внутрішній чи зовнішній політиці. Навіть про російсько-український конфлікт не було сказано ані слова.

"По Україні жодного субстантивного речення. Лиш натяки про те, що було колись. Про ОРДЛО годі й говорити. Наче їх і не існує", — говорить юрист.

На думку Вадима Трюхана, це може означати лише одне — щодо Донбасу в Кремлі поки немає ніякого остаточного рішення. І, швидше за все, така позиція свідчить про те, що масштабної війни з РФ Україна чекати поки не варто.

Здебільшого, нагадує експерт, Путін під час виступу зосередився на питаннях, які стосувалися буденних для Росії речей. Це і коронавірус, і соціально-економічні теми.

"Після перших двох блоків захотілося, щоб головний спікер Москви поставив крапку і пішов з трибуни. Ще більше, щоб тим, про що говорив більше години, займався далі всередині власної країни", — стверджує Вадим Трюхан.

Варто уточнити, що перші дві частини звернення російського президента справді були об'ємними. Про боротьбу з ковідом Путін розмірковував понад 20 хвилин, на тему "соціалки" і економіки — майже годину.

При цьому Трюхан зазначає, що в другому блоці Володимир Путін практично "фантазував", адже здавалося, ніби він говорить не про Росію, а про Японію, Південну Корею чи навіть Швейцарію.

Виступ стосовно міжнародних питань у Путіна зайняв менше 10 хвилин.

"Тут нічого нового, — резюмує юрист. — Цього разу, правда, без мультяшних ракет, ядерних бомб тощо. [...] Втім риторика, нехай і м'якша, ніж раніше, але все одно войовнича. І знову все, як завжди, — з ніг на голову. Виявляється, це Росії погрожують, їй хамлять, всюди воєнні / державні перевороти влаштовують...".

Єдиний конструктив, який Трюхан помітив у цій частині виступу, стосувався нібито бажання РФ "налагодити хороші відносини" з міжнародними партнерами.

Також юрист зазначив, що нинішній виступ Путіна загалом відбувся "без ентузіазму".

Вадим Трюхан звертає увагу на часте покашлювання і заїкання російського президента. Мляво "зустрічав" окремі частини звернення і наявний зал глядачів.

"Таку промову можна було зробити і рік тому, і десять. Нічого проривного. Тільки перший її блок, в частині пандемії, демонстрував, що вона таки стосується цього року", — підбиває підсумки Трюхан.

На його думку, це свідчить про серйозну кризу всередині Кремля, а ймовірно, навіть про розгубленість. Плюс експерт упевнений, що Путін намагається "зберегти імідж" перед віртуальним кліматичним самітом і ймовірною зустріччю із Джозефом Байденом.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому, на думку фахівців, Путін обійшов стороною тему України і ОРДЛО.

Також на порталі ви можете дізнатися, як досвідчений дипломат оцінює ідею Володимира Зеленського зустрітися з Путіним на Донбасі.