Головна Новини Політика зовнішня політика Росія перекрила Керченську протоку і стягує до Криму техніку: що відбувається в Чорному морі
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія перекрила Керченську протоку і стягує до Криму техніку: що відбувається в Чорному морі

Експерти розповіли, як і навіщо Росія загострює ситуацію на Чорному морі й Азові та що може зробити Україна

19 квітня 2021, 11:38 comments1559
Поділіться публікацією:

Росія загострює ситуацію на Чорному морі й Азові. Зганяє туди й у Крим потужну військову техніку. Перекрила до осені прохід Керченською протокою на період "військових навчань" російських військ. "Коментарі" разом з експертами з'ясовували, що відбувається, чому і як цьому протидіяти.

Росія перекрила Керченську протоку і стягує до Криму техніку: що відбувається в Чорному морі

Керченська протока. Фото з відкритих джерел

"Перекидання росіянами десантних катерів з Каспію багато в чому демонстраційні"

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков зазначає: "Я б розділяв морську і наземну компоненту. Якщо говоримо про морські питання — росіяни, як і раніше, демонструють, що домінують в Чорному морі. Це дуже небезпечно для України. Захоплений Кримський півострів нависає над чорноморським і азовським берегом України. Перекидання росіянами десантних катерів з Каспію багато в чому демонстраційні. Як і великих десантних кораблів з інших флотів. Раніше були вже подібні перекидання з Північного флоту. Але крім демонстраційного тиску, це вдарить по нашій торгівлі. Адже росіяни мають намір перекрити пропливши суден через Керченську протоку до жовтня. Це торкнеться близько 10 млн вантажів. Але основна військова демонстрація РФ зараз проходить в Чорному морі та стосується чорноморських портів, через які йде 110-120 млн тонн вантажних напрямків через протоку Босфор і Дарданелли на експорт. І ось росіяни лякають, що, в разі чого, вони можуть і це перекрити".

На думку експерта, в цей момент ми мало що можемо протиставити таким діям. Але ситуація зараз точно краще, ніж у 2018 році, коли росіяни напали на наші катери, які здійснювали перехід в районі Керченської протоки.

"Те, що можна робити, враховуючи наші ресурси, а також роль і місце України в системі європейської безпеки, — ми робимо. І отримуємо відповідну допомогу від партнерів. Ще років зо три буде загрозливий для нас період, враховуючи нашу слабкість на море. Але, підкреслюю, в поточний момент ситуація налагоджується", — зазначає Микола Бєлєсков.

Він нагадує, що у 2019 році в Україні розробили програму розвитку військового флоту на найближчі 15 років. Документ називається "Стратегія ВМС-2035". Вона передбачає три основні завдання: захист від агресії на морі та з морського напрямку, захист національних економічних інтересів України (включаючи свободу судноплавства), участь в міжнародних операціях з морської безпеки. Стратегія, зокрема, передбачає створення в найближчі три-чотири роки флоту невеликих швидкісних і добре озброєних кораблів. Основою такої моделі повинні стати британські, турецькі та американські катери й корвети. ВМСУ вже отримали патрульні американські катери класу Island. У планах — одержання 16 патрульних катерів Mark VI, оснащених ракетними комплексами малої дальності.

Згідно з підписаним Україною та Великобританією торік у Лондоні Меморандуму про посилення співпраці у військовій і військово-технічній сферах, Київ отримає кредит понад 1,6 млрд доларів на 10 років для оснащення українського флоту сучасними ракетними катерами й на будівництво нових військово-морських баз. Серед іншого, угода передбачає постачання для ВМСУ восьми британських швидкохідних ударних катерів Barzan.

З Туреччиною ми також підписали Меморандум про наміри в області оборонно-промислових проєктів. Йдеться, зокрема, про спільне будівництво турецьких корветів для українських ВМС, безпілотників Bayraktar і турбінних двигунів.

Крім Західної військово-морської бази (Одеса) і Південної військово-морської бази (Миколаїв), а також портів Маріуполя (Донецька область) і Бердянська (Запорізька область), де розміщені наші кораблі, створюється Азовська військово-морська база "Схід" у Бердянську. Наші ВМС отримали крилаті ракети "Нептун".

"Є угоди з країнами НАТО щодо посилення їхньої присутності в Чорному морі. Так, США поки вирішили не заводити свої два есмінця, щоб не загострювати напруженість. Але стало відомо про готовність Британії направити в травні в Чорне море два кораблі", — зазначає Микола Бєлєсков.

Як пише Sunday Times, мова про есмінці типу 45, що озброєний зенітними ракетами, а також про протичовновний фрегат типу 23. Ці кораблі нібито вийдуть зі складу авіаносної групи Королівського військово-морського флоту в Середземному морі та попрямують через Босфор у Чорне море.

"Загалом, ми й союзники робимо на цей момент все можливе. Є ймовірність, що нинішня ескалація прискорить процеси створення в Україні інструментів протидії Росії. У тому числі на морі. В тому числі — отримання нами керованого ракетного озброєння", — резюмує Микола Бєлєсков.

"Відповідь на присутність НАТО в Чорному морі"

Військовий і політичний експерт, директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко вважає, що нарощування військового угруповання в Криму для росіян — відповідь на присутність НАТО в Чорному морі. А також спосіб посилити тиск з Півдня на Україну.

"Росіяни, виходячи з якихось своїх оперативно-тактичних викладок, почали створення двох додаткових бригад: повітряно-десантної — в окупованому Криму і сухопутної — в Ростовській області. Але щоб створити такі бригади потрібно кілька років. Але вони поспішають. А тому почалося перекидання військ з Центрального і Східного військового округів. Тобто, РФ свідомо зменшує свою присутність на східному, китайському напрямку, посилюючи його на західному, європейському", — пояснює експерт.

На думку Юрія Кочевенка, поки складно сказати, це просто демонстрація сили чи реальна загроза.

"Але подібні дії змушують Україну нарощувати своє угруповання військ на південному напрямку, знімаючи з північного або східного. І це, звичайно, створює для нас додаткову напругу", — зазначає Юрій Кочевенко.

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", польський політик пояснив, чого домагається Росія активізацією сил біля кордонів України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини