Президент Болгарії, який оскандалився заявою про Крим, вніс ясність у свій вислів

Радєв нагадав, що Болгарія визнає суверенітет та територіальну цілісність України

Президент Болгарії Румен Радєв, який нещодавно переміг на виборах і переобрався на другий термін, вніс ясність у свою заяву про Крим, як частину російської території. Як передає видання "Коментарі", про це пише Радіо Свобода, з посиланням на повідомлення прес-служби Радєва.

Президент Болгарії зазначив, якщо дивитися на юридичну складову, то, звісно, Крим належить Україні. І тому Болгарія неодноразово публічно заявляла про те, що визнає Крим українським і виступає за відновлення територіальної цілісності країни.

Водночас у прес-службі Радєва уточнили, що сьогодні кримський півострів контролює Росія. І питання щодо повернення Криму під контроль України не вирішується виключно силовим шляхом.

Зазначимо, історія про "російський" Крим розпочалася із заяви Румена Радєва під час дебатів. Тоді перед другим туром виборів болгарський президент заявив, що Крим сьогодні є частиною території РФ, бо скрізь на півострові російські прапори та символіка, а санкції, які ввів ЄС проти Кремля, не призвели до того, що Росія залишила анексовану територію.

Після таких публічних висловлювань президента Болгарії у МЗС України викликали Посла Болгарії в Україні та вимагали не лише пояснень, а й офіційного спростування, сказаного Радєвим. Також із жорсткою критикою сказаного президентом Болгарії виступили дипломати США . США закликали Болгарію дотримуватися єдиної позиції щодо незаконної анексії українського Криму, а також виконувати ті домовленості, яких було досягнуто на саміті Кримської платформи.