Головна Новини Політика зовнішня політика Правовий імунітет Путіна: що стоїть за новими гарантіями для президента РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Правовий імунітет Путіна: що стоїть за новими гарантіями для президента РФ

Українські експерти оцінили законодавчу ініціативу РФ по наданню довічних гарантій главі держави

18 листопада 2020, 12:57
Поділіться публікацією:

Держдума РФ прийняла в першому читанні законопроект, що надає президенту країни і членам його сім'ї довічні гарантії після його відходу з поста керівника держави. Про те, чи варто вводити подібні заходи в Україні та чи не говорить новий закон про бажання Путіна піти достроково розповіли українські політологи.

Правовий імунітет Путіна: що стоїть за новими гарантіями для президента РФ

 "Подібне в Україні уявити складно"

Політичний експерт Євген Магда зазначає: "Створення довічного імунітету для Володимира Путіна є, з одного боку, частиною конституційних перетворень, які були підтримані в РФ на" референдумі "влітку цього року. З іншого боку, фактично мова йде про якийсь формуванні елементів суверенної демократії, про яку свого часу говорив ще Владислав Сурков. Тому мене це все не дивує".

За словами експерта, те, що відбувається в РФ в цьому контексті має мало спільного з тим, що відбувається в Україні.

"Уявити собі щось подібне в Україні я не можу, — каже Євген Магда. — Українське законодавство і без того забезпечує колишнім президентам можливість цілком пристойного життя після завершення їх повноважень. Але виводити їх з-під дії українського законодавства ніхто не збирається. Що, власне, доведено на прикладі Віктора Януковича".

"Зайві гарантії не завадять"

У Росії вибудувана жорстка вертикаль влади. А, значить, нічого не робиться без відома Кремля. На цьому акцентує політолог Андрій Мішин.

"Тобто, це не якийсь холуйський крок з боку депутатів" хто більше любить нашого дорогого лідера. Закон про захист від кримінального переслідування екс-президента "причепом" прийнятий в розвитку конституційних поправок, які нещодавно прийняли в Росії: про Держдуму, про Раду Федерації, про Конституційний суд. Наприклад, в умовах кризи з Конституційним судом в Україні, варто зазначити, що російськими поправками внесені зміни про заборону суддям КС публічно висловлювати окрему думку щодо запропонованих справах", — підкреслює експерт.

Зрозуміло, що авторитарним лідерам не завадять зайві гарантії. Однак, на думку Андрія Мішина, основною інформаційною метою бачиться спеціальна дезінформаційна операція Кремля по усиплянню пильності активного суспільства, що Путін збирається йти у 2024 році.

"Концепція — дезорганізувати опозицію. Народ розслабиться, а потім за пів року Путін оголошує, що йде на новий термін, — пояснює політолог. — З практичної точки зору логіка закону сумнівна, бо довічний статус сенатора для екс-президента вже передбачає депутатський імунітет. Наприклад, так було з Піночетом".

Як повідомляв портал "Коментарі", Сенатор Андрій Клішас і депутати Держдуми від "Єдиної Росії" Павло Крашенинников і Ольга Савастьянова внесли на розгляд парламенту законопроект, який дозволить чинному президенту РФ Володимиру Путіну, по закінченню терміну, балотуватися ще двічі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини