Позбутися комплексу "країни третього світу": Зеленський розповів, як треба змінити зовнішню політику

Президент пояснив, що Україна чекає на перспективу вступу до ЄС та НАТО в найближчі роки

На конференції керівників закордонних дипломатичних установ України "Дипломатія 30. Стратегія сильної держави" президент Володимир Зеленський висловився про чотири показники, які потрібні для досягнення зовнішньополітичних прагнень.

За його словами Україна й весь світ живуть у новій реальності, де глобальні зміни відбуваються щодня. Тому слід змінити стиль і філософію зовнішньої політики.

Для досягнення цілей одним із перших засобів має стати швидкість - вступ України до Євросоюзу в найближчі роки. Президент наголосив, що Україна не може прийняти тезу про те, що вступ до ЄС можливо відбудеться через 30 років, а до НАТО - через років 50. Такий настрій демотивує політиків і народ.

"Ми прагнемо якомога скорішого мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Ми прагнемо повернути Крим, досягти членства в ЄС в найближчі роки й отримати дуже чітку часову перспективу від НАТО, дуже конкретну. Ми хочемо її отримати в 2022 році", - зазначив глава держави.

Другою складовою, що необхідна для досягнення всього цього, є креативність, бажання швидкого результату, що сприяє пошуку можливих варіантів. Третя річ - це амбітність ідей, думок, форматів. Українцям треба позбутися негативного песимістичного мислення, позбутися комплексу "країни третього світу".

Четвертою складовою, найголовнішою, є результат. За словами президента, він вимірюється не кількістю висловлень підтримки, а конкретними проектами, об'єктами інвестиціями. Саме економічний інтерес зміцнює політичне партнерство між країнами. Президент анонсував розширення зони вільної торгівлі з ЄС, Туреччиною, Ізраїлем, Канадою.

Як повідомляв портал "Коментарі", слуги народу та їхні партнери в Раді хочуть повернути мажоритарку.