Поїздка Зеленського в Литву: які важливі для України документи були підписані

Країни Люблінського трикутника — Україна, Литва і Польща — підтримали декларації щодо співпраці та членства в НАТО

Президент Володимир Зеленський і представники українського Кабміну перебувають з робочим візитом на території Литви. За інформацією міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Литва і Польща підписали з Україною спільні документи, які визначають важливі віхи в подальшому розвитку Люблінського трикутника, повідомляє "УП".

Кулеба зазначив, що підписи під деклараціями та іншими паперами залишали глави Міністерств закордонних справ.

Одним з підписаних документів є декларація, яка підтверджує спільну історичну спадщину, а також підтримує спільні цінності. Дмитро Кулеба пояснив, що таким чином Україна зазначила: з Литвою і Польщею у нас є не тільки минуле, а й майбутнє.

"І Литва, і Польща в цій декларації підтверджують, що докладатимуть усіх зусиль, щоб Україна стала членом НАТО і ЄС, підтримують Кримську платформу, засуджують російську агресію проти нашої держави", — підкреслив український дипломат.

Також політики розглянули і затвердили дорожню карту розвитку для України, Польщі та Литви. Одна із важливих її складових — це боротьба з різними гібридними погрозами. Також в ній прописані й інші теми, наприклад — та ж економіка.

Третім важливим документом, прийнятим "Люблінським трикутником", є план заходів, які будуть прийняті для протидії дезінформації. Головною причиною Кулеба назвав російську пропаганду, із якою зіткнулися не тільки українці, а й поляки з литовцями.

"Україна має безцінний досвід того, як працює російська дезінформація і як їй протидіяти", — зазначив міністр.

За його словами, наші політики і дипломати будуть не тільки напрацьовувати нові способи протидії фейкових "вкидів", а й ділитися цією інформацією з іншими країнами.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чого від поїздки Володимира Зеленського в Литву очікують вітчизняні експерти. Деталі — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, який прогноз щодо вступу України в Євросоюз недавно озвучував литовський президент.