План мирного врегулювання конфлікту: чи можливо припинити війну на Донбасі

Військова операція із відновлення контролю над власною територією (ОРДЛО) виключається з багатьох причин

Зараз багато говорять про план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який нібито розробили в рамках Нормандського формату Україна, Німеччина і Франція, і який мали намір представити наприкінці березня. Чи існує план насправді? Що це може бути? Чи є ймовірність, що збільшення обстрілів і жертв на Донбасі пов'язане з наміром Росії зірвати новий варіант мирного плану? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

"Політика умиротворення агресора ніколи себе не виправдовувала"

Співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "АНТС", начальник управління стратегічних комунікацій Луганської облдержадміністрації в 2016-2018 рр Людмила Долгоновська передбачає, що ескалація Росією ситуації на лінії зіткнення (в тому числі вбивство 4 і поранення 2 українських воїнів під час обстрілу 26 березня в районі н .п. Шуми) пов'язана, скоріше, з більш широким геополітичним контекстом.

"А саме - з візитом держсекретаря США Ентоні Блінкена до Брюсселю для участі в засіданні міністрів закордонних справ країн НАТО. У своїй заяві Держсекретар США чітко наголосив на відповідальності Росії за її дії, - пояснює Людмила Долгоновська. - Розуміючи активну позицію Вашингтона і зацікавленість Парижа і Берліна домогтися зрушень у врегулюванні ситуації в Україні, Кремль залякує Україну і її партнерів таким звірячим способом - вбиваючи українських військовослужбовців".

Експерт впевнена, що політика умиротворення агресора ніколи себе не виправдовувала. І закликає не піддаватися на тиск і шантаж з боку кремлівського вбивці.

"Міцна армія разом із активною дипломатією і підтримкою демократичного світу допоможе нам перемогти у війні з агресором, - впевнена Людмила Долгоновська. - Щодо планів врегулювання, про це можна буде предметно говорити, коли побачимо сам документ або офіційну заяву".

"Швидше за все, до результатів виборів Канцлера в Німеччині ніяких особливих зрушень з питанням війни або миру на Донбасі не відбудеться"

Ніхто в Україні та ЄС не сумнівається в тому, що Донбасу потрібен мир. Питання в іншому - який саме, на яких умовах? При цьому, час досягнення цього мирну - не визначений. На це звертає увагу політичний консультант Олександр Вербицький.

"На сьогодні існують процеси, які безпосередньо пов'язані з тим, що відбувається в ОРДЛО. І це не переговори в форматі ТКГ (так званий "Мінськ-2"), не пропозиції Росії, або те, що бажає запропонувати ЄС для продовження своїх із нею взаємин з урахуванням інтересів України. Йдеться про Військову Доктрину Великобританії, прийняту нещодавно (так звана Військова Доктрина Бориса Джонсона), в якій хай не прямо, але приділено увагу Україні. Тобто, стратегічним інтересам Великобританії в Чорному морі. Це підтверджується заявою наших вищих посадових осіб в минулому році (наприклад, заступника голови Офісу президента Ігоря Жовкви в жовтні 2020 року), про можливе спільне будівництво двох баз ВМФ на узбережжі Азовського і Чорного морів на українській території. І про можливе створення москітного флоту за підтримки Великобританії", - нагадує експерт.

На його думку, необхідно враховувати і розробку Оборонної доктрини ЄС (передбачуваний термін опублікування - весна 2022 року), вибори федерального канцлера в Німеччині (вересень 2021 року) і президента Франції (весна 2022 року).

"Швидше за все, до результатів виборів Канцлера в Німеччині ніяких особливих зрушень із питанням війни або миру на Донбасі не відбудеться, - прогнозує Олександр Вербицький. - За винятком непередбаченого випадку (відкриті військові дії). Треба розуміти, що ЄС в своїх взаєминах з Росією готовий йти на співпрацю у тих галузях, де бачить взаємний економічний інтерес. В тому числі, незважаючи на санкційний тиск США проти учасників проекту "Північний потік-2", готовий дозволити завершити будівництво - з умовою забезпечення транзиту певної частини газу через територію України (це не тільки важлива дохідна стаття нашого бюджету, а й елемент нацбезпеки, стримуючий РФ від відкритого вторгнення). Все перераховане вище знаходиться в стратегічній частині нинішньої ситуації - і її перспективі до травня 2022 року".

Тактика ж взаємовідносин "Росія-ЄС-Україна" передбачає переговорний процес у форматі ТКГ. Що не заважає сторонам час від часу обмінюватися різними заявами і діями, зазначає політконсультант.

"Так звані пропозиції Росії, або спільний План "ЄС-Україна" міг стати реальним, якби на горизонті переговорного процесу знаходився якийсь більш-менш прийнятний для сторін результат. Для Росії - хоча б часткове зняття санкцій, для України - контроль над своїми територіями, для ЄС- продовження співпраці з Росією в форматі 2013 року. Проміжний результат для кожної зі сторін теж був би цілком припустимим, в якості показника ефективності діяльності на посаді керівника держави і для досягнення економічних результатів в умовах економічного спаду і пандемії. Військова ж операція із відновлення контролю над власною територією (ОРДЛО) виключається з багатьох причин. Одна з них, ймовірний противник , що протистоїть Україні - російська армія, яка, швидше за все, прийде на допомогу "громадянам РФ на території ОРДЛО". Упевнений, що такий варіант враховується нашим Генштабом", - підкреслює Олександр Вербицький.

Він упевнений, що мирне вирішення проблеми лежить в площині переговорного процесу навколо економічної галузі. А саме - збереження прокачування газу (транзиту) через нашу територію, і можливу участь ЄС у відновленні Донбасу в середньостроковій перспективі. З тією умовою, що до самого переговорного процесу в тому чи іншому вигляді підключаться США (ймовірно - в якості спостерігача або посередника). А Росія, закінчивши будівництво газопроводу "Північний потік-2", гарантовано виведе з території ОРДЛО своїх "військових радників" і всіх, хто побажає піти з ними.

"Україна на той час прийме необхідні законодавчі норми щодо всіх тих, хто співпрацював з владою в т.зв. "Республіках" і визначить статус території ОРДЛО, - припускає експерт. - На що я зважаю, роблячи такі припущення? Йде обговорення законопроектів про статус колаборантів і субтерріторіальний/ субрегіональний поділ України на 10 регіонів для "зручності фінансування", включаючи території ОРДЛО. Маємо також нинішні взаємини між США і РФ в галузі ядерної безпеки та звичайних озброєнь, а також визначення основним конкурентом США не Росії, а Китаю. Тому не виключаю наявність проміжного Плану стостовно Донбасу, якоїсь домовленості на вищому рівні між США і РФ, про яку стало відомо (без деталей) керівництву ЄС".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, чи допоможуть США повернути Донбас Україні.