"Північний потік-2", газ і загроза вторгнення РФ: що робити Україні

Україна може знайти компромісне рішення щодо "Північного потоку-2", проте категорично відкидає пропозиції своїх партнерів з США

Російській газопровід "Північний потік-2" - спільна геополітична проблема США, Європи та України, тому й вирішуватися вона повинна на геополітичному рівні. Про це під час програми "Свобода слова" розповіла радниця міністра енергетики України Олена Зеркаль.

Газопровід "Північний потік-2" — це вже не питання виключно України. Це предмет переговорів на найвищому міжнародному рівні, зазначила Зеркаль.

"Для нас зараз дуже важливо вийти з якоюсь пропозицією, яка буде на столі та буде розглядатися як адекватна пропозиція щодо того, як ми можемо забезпечити безпеку та убезпечити себе від повноцінного вторгнення", — вважає експертка.

На її думку, Україна може запропонувати створення спільного консорціуму із залученням європейських та американських компаній до використання української газової труби.

"По-друге, це тиск на Путіна щодо зняття експортної монополії газопроводом у Європу. Тоді всі компанії отримають доступ до цієї труби, а також — повна імплементація Третього газового пакету щодо "Північного потоку-2". Це буде створювати ринок, а ринок виб’є основну зброю Путіна — використання газу як інструмент тиску", — розповіла Зеркаль.

Голова правління НАК "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко повідомив, що такі пропозиції обговорювалися під час візиту конгресменів США до Києва та напередодні розмови президентів Джо Байдена та Володимира Зеленського, проте Україна відкидає такі перемовини і принципово наполягає саме на зупинці будівництва "Північного потоку-2".

"Ми кажемо дуже принципово — ніяких планів "Б" ми не обговорюємо. Є єдиний план "А" — добудову "Північного потоку-2" потрібно зупинити, тому що це — символ того, що Захід надає перевагу цінностям, а не якомусь комерційному зиску окремих компаній у Німеччині", — заявив Вітренко.

Нагадаємо, президент США Джо Байден запросив президента України Володимира Зеленського відвідати Вашингтон. До візиту Зеленського в США Байден зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним. Перемовини двох президентів відбудуться 16 червня в Женеві. Прогнози щодо того, чого чекати Україні від зустрічі Путіна та Байдена, "Коментарі" дізналися в експерта.