Переговори Байдена і Меркель: що вони означають для України

Експерти відзначають, що американський президент і канцлер Німеччини в основному обговорювали відносини між європейськими країнами і США

У Вашингтоні відбулися переговори президента США Джо Байдена і канцлера Німеччини Ангели Меркель. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" досягнуті домовленості, а також розповіли, чи зміниться якось ситуація з "Північним потоком-2" і що ці переговори значать для України.

Вашингтонська декларація

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець головним підсумком зустрічі Меркель і Байдена називає підписання так званої Вашингтонської декларації - документа, який закріплює американо-німецьке лідерство в питаннях безпеки. Окреме місце в ньому приділено ролі НАТО, а також німецькому лідерству в Європі.

"Зауважу, що Байден підписав Вашингтонську декларацію не з представниками ЄС, а саме з керівництвом ФРН. Таким чином він допомагає Німеччини закріпити за собою статус провідної країни не тільки на європейському континенті, а й більш глобально. Адже подібні двосторонні декларації США підписує лише з країнами, що представляють стратегічний інтерес", - пояснює Тарас Березовець.

За його словами, Байден і Меркель винесли за дужки всі проблеми, пов'язані з РФ.

"Парадоксально, що в документах і заявах Байдена і Меркель акцентують, що Росія не повинна використовувати "Північний потік-2" проти інтересів безпеки та стабільності в Європі, проти України. Але при цьому СП-2 якраз таки і є серйозною загрозою - і не тільки структурам ЄС, але і США та його ключових союзників у Європі, включаючи країни Балтії, Польщу, Україну. Ця двоїстість, дуалізм політики Байдена - фактично ремейк того, що робив президент Обама. Тоді звучали заяви про те, що США будуть жорстко переслідувати РФ і Китай за порушення прав людини. І тут же, по суті, погоджувальна політика, яка в підсумку призвела до анексії Криму у 2014 році", - нагадує експерт.

Він також зазначає, що Байден, декларуючи жорсткі дії щодо РФ, по суті, відпустив віжки та дозволив закінчити СП-2, знявши в травні останні санкції з компанії, яка є оператором цього проекту. І, по суті, дозволив Кремлю отримати суперважливий важіль впливу на ситуацію в ЄС. При цьому піднімаючи Німеччину до статусу найважливішого партнера для РФ і США.

"Що стосується України, то наша чорна смуга зовнішньої політики триває. Після провального візиту Зеленського в Берлін, ми незабаром зіткнемося і з негативними наслідками від його візиту до Вашингтона. Політика шантажу, яку зараз Офісу президента використовує щодо США, підбиваючи китайським кейсом (мовляв, якщо що, ми підемо нема на Захід, а на Схід), вдарить по нас же бумерангом. Такі трюки з американцями не проходять. І точно приведуть до негативних для України наслідків", - прогнозує Тарас Березовець.

Укази Меркель

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов відзначає, що Меркель поводиться приблизно так, як поводився Порошенко перед тим, як перестати бути президентом.

"Незадовго до відходу з поста глави держави він підписував багато указів, назначав суддів, намагався продовжити свою політику і вплив. Меркель, на кшталт, йде добровільно, не висуваючи на нових виборах. Але її поведінка схоже - провести якомога більше зустрічей, зафіксувати свою політику. Щоб новий канцлер Німеччини змушений був рахуватися з її заявами, документами. Рухався у фарватері її політики", - пояснює Микола Спіридонов.

На його думку, під час спілкування Меркель з Байденом особливо важливих рішень прийнято не було. В тому числі з українського кейса.

"Говорили про клімат, про зміцнення зв'язків між США і ЄС, про "Північний потік-2". Прозвучали чергові заяви про підтримку територіальної цілісності України. Відзначали, що треба продовжити Україні можливість здійснювати транзит, заробляти на ньому. Але виразно не було сказано - в якому обсязі буде транзит, як довго, - акцентує експерт. - І, нарешті, навіщо це Росії? Адже вона почала будувати "Північні потоки", що обводять Україну, зовсім не для того, щоб використовувати нашу газотранспортну систему (ГТС), з прокачуванням по якій були періодичні проблеми".

Микола Спіридонов не виключає, що певний час РФ буде постачати газ в Європу через українську ГТС. Але обсяги транзиту точно впадуть у рази. І будуть зовсім на інших умовах, ніж зараз.

"Україна втрачає мільярди. Свої економічні інтереси нам відстояти не вдалося. А для США і Німеччини важливіше свої національні інтереси, що логічно. Україна намагається пов'язати транзит з питаннями безпеки. Що якщо не буде прокачування російської газу через українську територію, є загроза повномасштабної війни з РФ. Яку вже нічого не буде стримувати. Певна логіка в цьому є. Але Європа і Штати, схоже, не вважають, що таке можливо. А тому більше говорять про важливість убезпечити Україну від російської агресії, ніж щось роблять в даному напрямку", - зазначає експерт.

На його думку, минув час, коли Україні обіцяли підтримку і підтримували в рамках різних форматів.

"Зараз все відвертіше наші західні партнери відстоювали власні інтереси. Роблячи декларативні заяви з української кейсу. Без активних дій із захисту нашої країни. І схиляючи офіційний Київ до виконання Мінських угод, в тому числі у невигідних для нас моментах, - підкреслює Микола Спіридонов. - Можливо, та сама відставка глави МВС Арсена Авакова пов'язана з тим, що усувають яструбів з українського керівництва. І тим самим готують країну до виконання "Мінська". Фактично це була форма капітуляції, на яку у 2015 році пішла колишня влада. І яку, схоже, доведеться намагатися втілювати в життя владі нинішній".

Раніше "Коментарі" писали, що президент США Джо Байден заявив, що він і канцлер Німеччини Ангела Меркель домовилися, що не дозволять Росії використовувати спірний газопровід "Північний потік-2" для загрози своїм сусідам на тлі прагнення обмежити геополітичний вплив Кремля.