Папа римський побажав повернення часів Pax mongolica

Глава Ватикану згадав часи монгольського панування над Північною Євразією як приклад мирного співіснування багатьох народів

Глава католицької церкви вперше в історії Ватикану відвідує Монголію. При цьому він закликав рівнятися на часи Монгольської імперії, яка змогла об'єднати багато народів і забезпечити мир на континенті. Про це Папа заявив в Улан-Баторі, повідомляють "Коментарі".

"Хай буде воля Неба на те, щоб на Землі, яка спустошується незліченними конфліктами, знову, разом з повагою до міжнародних законів, встановилися часи без чвар, як одного разу було при Pax mongolica", - наводить Associated Press слова понтифіка із зустрічі з президентом Монголії Ухнаагійном Хурелсухом.

Pax mongolica (монгольський світ) – термін, яким визначають часи панування у XIII – XIV століттях у Північній Євразії – від Тихого океану до Чорного моря - монголів. Після кривавих завоювань монголи змогли забезпечити тривале мирне співіснування різних народів у своїй імперії, причому на величезних теренах діяла віротерпимість.

"І в наші дні таку модель слід цінувати та запропонувати знову", - заявив Франциск. Папа римський передав президенту Монголії офіційно завірену копію листа, яку хан Монгольської імперії Гуюк (1246-1248 роки) написав у 1246 році папі Інокентію IV після того, як понтифік відправив емісарів на схід з метою прояснити наміри правителів імперії.

Також Папа згадав про дипломатичні місії XIII століття, а також про призначення Апостольським Престолом у 1310 році Іоанна з Монтекорвіно першим єпископом Ханбалику. Саме цей подвижник вперше здійснив переклад Книги псалмів і Нового заповіту монгольською мовою.

Наразі община католиків у Монголії складається приблизно з 1450 осіб.

Нагадаємо, що перед своїм візитом до Монголії Папа зробив заяву, яка викликала чималий резонанс. Під час спілкування з російською католицькою молоддю він закликав їх зберігати імперську спадщину "матінки Росії" та пам'ятати про її правителів Петра І та Катерину ІІ.

Тим часом, окупанти обстріляли Краматорськ.

Послу Росії вказали на двері.

А експерти розповіли, що стоїть за чистками, які анонсував Зеленський.