Навчання Sea Breeze 2021: які ризики є для України

Експерти розповіли, що може робити Росія, щоб перешкодити успішному проходженню навчань Sea Breeze 2021

З 28 червня по 10 липня в акваторії північно-західної частини Чорного моря, а також в Миколаївській, Херсонській та Одеській областях України будуть проходити багатонаціональні навчання Sea Breeze 2021. У них візьме участь понад 30 країн, включаючи США, Великобританію та інших союзників України. До навчань будуть залучатися українські сили та підрозділи Військово-Морських, Повітряних, Сухопутних військ, Сил спецоперацій ЗСУ, Сил підтримки ЗСУ, Сил оборони.

Напередодні старту навчань Росія вже відзначилася рядом провокацій. Але зірвати заходи не вдалося. Спецпредставник генерального секретаря НАТО по країнам Південного Кавказу і Центральної Азії Джеймс Аппатурай заявив, що Північноатлантичний альянс не має наміру відкликати своє представництво в Чорному морі й буде зміцнювати співробітництво з партнерами в регіоні. За його словами, у НАТО тверда позиція, коли справа стосується свободи судноплавства і факту, що Крим - це Україна, а не Росія.

Ситуацію, пов'язану з цими навчаннями, їх позитив і ризики, експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Навчання Sea Breeze 2021: колективний Захід приступає до дій

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан нагадує, що 23 червня неподалік мису Фіолент, у окупованого Криму, стався інцидент з британським есмінцем Defender. Росіяни тоді завили, що "відкрили попереджувальний вогонь і скинули бомби" за курсом есмінця, який нібито "порушив кордон РФ". У свою чергу, Великобританія заявила, що нічого подібного не було, а Defender здійснював "мирний прохід водами України".

"І дії британського флоту, і небувалі за масштабами міжнародні навчання Sea Breeze 2021, показують, що колективний Захід не тільки прокинувся, але і приступає до дій щодо обмеження амбіцій Кремля по перетворенню Азовського і Чорного морів у внутрішнє озеро РФ. І які б там не були істерики з Кремля і дії російського флоту, це акції, які більш спрямовані на власний електорат напередодні виборів до Держдуми. А серйозного опору, як на мене, росіяни, якщо дійде до зіткнення, чинити не зможуть", - зазначає генерал.

Він наводить історичну аналогію з Кримсько-Східною війною 1853-1856 років.

"Тоді російський імператор Микола Перший намагався захопити ряд нових земель. Коаліція Османії (Туреччини), Британії, Франції, Сардинського королівства протистояли цьому. Конфлікт призвів до поразки Російської імперії. У 1856 році був укладений Паризький мир, за яким Росія фактично втратила Чорноморський флот, були демонтовані кріпосні споруди, форти на узбережжі. Якими б росіяни не були "іванами", не пам'ятають споріднення, в РФ є кваліфіковані експерти та політики, які розуміють, що якщо з'явиться потужна антиросійська коаліція, ситуація може повторитися. А її обриси вже проглядаються. Тою чи іншою мірою Туреччина, Румунія, Болгарія, Великобританія, США і, звичайно, Україна з Грузією, постраждалі від агресії, готові протистояти Росії. І шанси РФ отримати якусь перемогу, розвиваючи військовий конфлікт у морі - мінімальні. Це може привести не тільки до поразки Росії в цьому регіоні, а й сприятиме відновленню суверенітету і територіальної цілісності України", - підкреслює Василь Богдан.

Навчання Sea Breeze 2021: інформаційної війни не уникнути

Колишній розвідник, начальник військового відділу благодійного фонду допомоги армії "Повернись живим" Андрій Римарук звертає увагу, що навколо Чорного моря розпалюється справжня війна, поки - інформаційна.

"Ситуація з британським есмінцем Defender, а пізніше - з нідерландським фрегатом Evertsen, який ВС РФ провокували, імітуючи напад на нього винищувачами Су-30 і бомбардувальниками Су-24, демонструє, що росіяни перелякані. Не дає їм спокою й активна фаза міжнародних навчань Sea Breeze 2021, в яких бере участь рекордна кількість країн-членів НАТО. У відповідь Росія теж оголосила навчання у Чорному морі, - зазначає Андрій Римарук. - Подивимося, як це буде накладатися одне на одне".

Інформаційна війна точно буде. Але не виключений і людський фактор, підкреслює експерт.

"Наприклад, у пілота або моряка може мерзнути палець, що призведе до відчутних наслідків. Не хотілося б, щоб таке трапилося. Але нічого не можна виключати", - резюмує Андрій Римарук.

Нагадаємо, можливу реакцію на Sea Breeze 2021 Росії оцінив для порталу "Коментарі" військовий оглядач, головний редактор видання "Апостроф" Денис Попович.