Головна Новини Політика зовнішня політика Кулеба провів переговори зі своїм китайським колегою: яку обіцянку дав Китай
commentss НОВИНИ Всі новини

Кулеба провів переговори зі своїм китайським колегою: яку обіцянку дав Китай

Пекін пообіцяв бути неупередженим з приводу війни

16 березня 2023, 17:20 comments3876
Поділіться публікацією:

Глава МЗС України Дмитро Кулеба провів телефонні переговори із міністром закордонних справ Цінь Ганом. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на заяву МЗС Китаю. У підсумку офіційний Пекін запевнив, що щодо війни в Україні КНР і далі займатиме нейтральну позицію, про допомогу РФ не може бути й мови.

Кулеба провів переговори зі своїм китайським колегою: яку обіцянку дав Китай

Китай та Україна. Фото: з відкритих джерел

Кулеба зазначив, що Китай є не лише важливим партнером України, а й незамінною та ключовою силою у міжнародних відносинах. Він привітав Китай із недавнім успіхом у зближенні між Саудівською Аравією та Іраном. Україна й надалі дотримуватиметься принципу "одного Китаю" та поважатиме його територіальну цілісність, а також сподівається на зміцнення взаємної довіри та поглиблення співпраці.

Український міністр представив останню ситуацію в українській кризі та перспективи мирних переговорів, подякував Китай за надання гуманітарної допомоги Україні та зазначив, що позиційний документ, опублікований Китаєм щодо політичного врегулювання української кризи, відображає його щирість у сприянні припиненню вогню та війни. Кулеба також висловив сподівання на продовження спілкування з Китаєм.

Цінь Ган, у свою чергу, зосередився на "чотирьох принципах", висунутих лідером КНР Сі Цзіньпіном, наголосивши, що Китай завжди дотримувався об'єктивної та неупередженої позиції з українського питання, буде відданий справі досягнення миру та сприяння переговорам. Китайський глава МЗС закликав міжнародне співтовариство створити умови для мирних переговорів.

"Китай стурбований ескалацією кризи, яка може вийти з-під контролю, і сподівається, що всі сторони зберігатимуть спокій, раціональність і стриманість, якнайшвидше відновлять мирні переговори і наполягають на поверненні до політичного рішення... Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль для припинення вогню, щоб зупинити війну, послабити кризу та відновити світ", — йдеться у заяві.

Кулеба на своїй сторінці у Twitter розповів, що під час телефонного дзвінка було обговорено важливість принципу територіальної цілісності, а також формулу миру, запропоновану президентом Володимиром Зеленським.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що потрібно Росії від Китаю – чому Київ зіткнеться із тиском із боку Сі Цзіньпіна.

Також видання "Коментарі" повідомляло – які очікування від майбутніх переговорів Зеленського та Сі Цзіньпіна – чи є привід для хвилювання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини