Хто з українців матиме проблеми за кордоном. Чи повернуться вони в країну

Українські чоловіки, у яких закінчується дія закордонного паспорту, чи яким потрібно отримати документи через консульство, будуть мати проблеми, написав в колонці на Уніані політолог Володимир Фесенко

Для українських чоловіків призовного віку з 23 квітня, які перебувають за кордоном, консульські послуги стали недоступними. Потрібно, щоб чоловіки стали на військовий облік.

При цьому, як вважає Володимир Фесенко, мова йде не тільки про те, щоб вирахувати ухилянтів. За його словами, багато чоловіків і до повномасштабного вторгнення перебували за кордоном. Вони не стали на військовий облік, отримали необхідні документи і прийняли рішення і в подальшому уникати цього процесу і залишитися так би мовити "в тіні".

При цьому експерт додав, що правда в тому, що багато українців вимагають щось від держави, проте самі, до прикладу, не платять податків чи відмовляються виконувати свій обов’язок і захищати країну.

Як вважає політолог, за кордоном можуть виникнути проблеми у тих чоловіків, у яких термін дії закордонного паспорту добігає кінця і його необхідно відновити. Також будуть проблеми і у тих, хто повинен отримати якісь документи саме через консульство. Саме тоді у них запитають, чи вони стали на військовий облік.

Після цього, відзначає Фесенко, все буде залежати від кожного чоловіка.

"Люди змушені будуть замислились, що робити далі",
- відзначив експерт.

За його словами, якщо чоловік не захоче спочатку де-факто, а потім і де-юре втратити українське громадянство, то він повинен виконувати закон.

Втім, Фесенко не вірить в те, що після ситуації з консульствами українські чоловіки почнуть масово повертатися в країну, тим більше, якщо вони виїжджали цілеспрямовано за кордон, щоб уникнути мобілізації до лав Збройних сил. Хоча, експерт не виключає, що будуть і ті, котрі вирішать повернутися.

За його словами, є думка про те, що держава такими діями втрачає своїх громадян. Проте, за його словами, Україні потрібні не якісь формальні громадяни, а люди, які своїми діями підтримують свою державу.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, що є побоювання, що українські чоловіки почнуть масово подаватися на отримання громадянства інших країн.