ЄС ввів секторальні санкції щодо Білорусі: деталі

Санкції повинні завдати значного економічного удару режиму Лукашенка

Сьогодні, 24 червня, Європейський союз (ЄС) ввів секторальні санкції проти Білорусі. Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Європейські парламентарії заявили, що введені санкції обмежать режиму Лукашенка доступ до європейських фінансових ринків, а також значно зменшать експорт товарів білоруської промисловості.

Так, ЄС наклав заборону на постачання обладнання, технологій або ПО для перехоплення телефонних розмов та ідентифікації користувачів в інтернеті, а також на послуги страхування для білоруського уряду і державних органів.

Крім того, Європа обмежила торгівлю з Білоруссю. Під санкції потрапили нафтопродукти, продукти калійної промисловості, а також товари, які використовуються для виробництва сигарет.

Крім цього, Лукашенку і його соратникам обмежили доступ до європейських фінансових ринків. Зокрема, Європейський інвестиційний банк припиняє будь-які виплати або платежі за всіма угодами щодо проєктів у державному секторі.

У повідомленні Ради ЄС підкреслюється, що санкції були введені у відповідь на серйозні порушення прав людини в Білорусі й жорстокі репресії, в тому числі за примусову посадку літака Ryanair у Мінську для затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Нагадаємо, що 16 червня посли країн Європейського Союзу схвалили новий пакет санкцій проти Білорусі. Посли ЄС схвалили заборону на видачу віз і заморожування активів 78 осіб і 7 організацій, відповідальних за репресії в Білорусі.

Додамо, що Європейський парламент закликає відмовити Білорусі в фінансовій підтримці та радить державам відсторонити білорусів від участі в будь-яких міжнародних заходах, зокрема, в Олімпійських іграх у Токіо. Також політики висловилися за оперативні економічні та секторальні заходи по ключових білоруських галузях, а саме сирій нафті й нафтових продуктах, виробництву сталі та сектору деревообробки.