Експерт розповів, за що Європарламент критикує Україну

Україна домоглася згоди ЄС почати перегляд Угоди про асоціацію в сфері торгівлі

Вище керівництво ЄС в особі Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Джозеп Борреля і віцепрезидента ЄК Валдіса Домбровскіса вказало нам на необхідність активізувати Україні боротьбу з корупцією і провести головну з усіх реформ - судову. Про це заявив народний депутат України IX скликання Сергій Магера виданню "Коментарі-Україна".

"І хоча під час зустрічей з прем'єр-міністром Шмигаль звучали слова підтримки на адресу України і дій нової влади, текст резолюції, прийнятої Європарламентом, містить жорсткі формулювання. Європарламент розкритикував тиск на незалежні економічні інститути і виконавчі органи, закликав не допустити відкату в реформах і впливу зацікавлених осіб на досягнення України в боротьбі з корупцією. Успіхи виконання Україною Угоди про асоціацію з року в рік слабкі", - розповів Магера.

За його словами, в 2019 році прогрес склав 48%, а в 2020 році - всього 34%. Загальний прогрес виконання СА станом на кінець 2019 року складав всього 43%. Є сфери, в яких є успіх (національна безпека і оборона, юстиція, свобода, права людини, держзакупівлі, технічні бар'єри в торгівлі), але є і такі, в яких Україна істотно відстає від графіка виконання своїх зобов'язань (транспортна інфраструктура, фінансовий сектор, підприємництво, інтелектуальна власність), вважає нардеп.

"Ми домоглися згоди ЄС почати перегляд Угоди про асоціацію в сфері торгівлі, про що заявив віцепрезидент ЄК Валдіс Домбровскіс, виступаючи в Європарламенті. Тому нас чекає дуже відповідальна робота з підготовки пропозицій для перегляду СА. Для того, щоб отримати бажані для нас результати, необхідно вчасно виконувати взяті на себе зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію і діяти при цьому, керуючись виключно національними інтересами", - підкреслив експерт.

Як ми повідомляли раніше, 29 квітня європейські партнери узгодили неймовірно важливе для підтримки України рішення. За інформацією народної депутатки Іванни Климпуш-Цинцадзе, в Європарламенті більшістю голосів була підтримана резолюція, яка засуджує російську агресію.