Експерт розповів, до чого може призвести перекидання сил РФ в Азовське море

Фахівець упевнений, що дії Росії можуть серйозно вдарити по економіці України

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, перекидання Росією сил в Азовське море, в тому числі з Каспію, є великою загрозою. Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук згоден з твердженням очільника МЗС. Для порталу "Коментарі" він розповів, як наша країна повинна протистояти діям з боку РФ.

"Москва прагне не тільки заблокувати проходження українських кораблів через українську частину Азовського моря, але і створити умови, при яких робота портів в Україні стане неможливою, - пояснює він. - Дуже схоже на те, що в Москві вирішили економічно знищити Українську державу. В РФ готуються до того, щоб крок за кроком заблокувати роботу Одеського, Херсонського, Миколаївського, Бердянського і Маріупольського портів. Оскільки блокада українських портів без блокади українських територіальних вод неможлива, кремлівці готуються розгорнути цю блокаду".

За словами експерта, для Путіна дуже важливо, щоб Україна не мала можливості експортувати метал і зерно через порти Азовського моря. З огляду на, що в разі добудови "Північного потоку-2" Росія готується до припинення транзиту свого газу в Європу через Україну, все це може боляче вдарити по українській економіці, підкреслює Віктор Каспрук.

Він упевнений, що у зв'язку з такою критичною ситуацією Україна повинна була порушувати питання про незаконне блокування Азовського моря Росією в ООН та одночасно звернутися до США, Великобританії, Канади та інших наших західних союзників із проханням підтримати українські вимоги - ввести нові санкції проти Російської Федерації за її протиправні дії на Азовському морі.

Раніше портал "Коментарі" писав, як і роль України у відносинах між Росією і США.