Головна Новини Політика зовнішня політика Що чекає на Україну після виборів в Грузії: прогноз експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекає на Україну після виборів в Грузії: прогноз експертів

Українські експерти прокоментували результати виборів в Грузії і їх наслідки для України

2 листопада 2020, 11:33
Поділіться публікацією:

Парламентські вибори в Грузії відбулися в суботу, 31 жовтня. За даними ЦВК, сім партій і два блоки проходять в парламент. Друге місце займає блок Об'єднана опозиція "Сила в єдності", членом якого є партія "Єдиний національний рух", заснована екс-президентом Михайлом Саакашвілі (27,14%). Що стосується мажоритарної частини, то тут в 13 з 30 одномандатних округів перемогла правляча партія, а в 17 округах відбудеться другий тур, тому, що жоден з претендентів не подолав 50-відсотковий бар'єр.

Що чекає на Україну після виборів в Грузії: прогноз експертів

"Опозиція вимагає повторних виборів"

Експерт з національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия звертає увагу, що результати виборів (досить було подолати одновідсотковий бар'єр, явка склала 56,11%) в Грузії після 100% підрахунку голосів (ЦВК був більш ніж оперативний) виглядають таким чином:

Грузинська Мрія (ГМ) — 48,15%;

Єдиний національний рух — Сила в єдності (творець — екс-президент Грузії, голова виконкому Національної ради реформ України Михайло Саакашвілі) — близько 27,14%;

Європейська Грузія — 3,78%;

Лело — понад 3,1%;

Альянс патріотів — понад 3,1%;

Стратегія Творення — понад 3,1%;

Гірчі (Альянс за соціальну справедливість Грузії) — близько 3%;

Громадяни — 1,33%;

Лейбористська партія — 1%.

"За заявами опозиційних партій, які встали єдиним фронтом проти ГМ, вибори проходили з великими фальсифікаціями і вкидами, які суттєво вплинули на результати виборів, — підкреслює Іраклій Джанашия. — За деякими даними, Грузинська мрія таким чином і за допомогою силового тиску на виборців-бюджетників приблизно вдвічі завищила свої результати. Це, звичайно, не Білорусь з 83%... Але грузинський народ все одно дуже незадоволений тим, що його намагаються таким чином обдурити. Опозиція вимагає визнати вибори недійсними та провести їх заново".

На думку експерта, є три варіанти розвитку подій:

1. Білоруський сценарій. Малоймовірний. Влада в особі ГМ, відмовиться проводити перевибори і силою спробує утримати позиції.

2. Під тиском західних партнерів, ГМ "прогнеться".  "На щастя, вони перед Заходом дуже вразливі. Головне завдання опозиції зараз максимально оприлюднити всі спроби фальсифікацій з доказами і подальше залучення уваги Заходу до проблеми ", — підкреслює Іраклій Джанашия.

3. Опозиція пропустить момент тиску на діючу владу, не зробивши того, що прописано в попередньому пункті. Всі зусилля будуть витрачені на вигадки "які все шахраї" замість чітких скоординованих дій. У підсумку всенародне обурення просто виллється в кілька красивих, але безглуздих мітингів, які просто вщухнуть через пару тижнів. "Цей варіант, на жаль, найбільш вірогідний", — прогнозує експерт.

Пояснюючи, що для України означає грузинські вибори, Іраклій Джанашия зазначає: "Грузинська Мрія, засновником якої є олігарх Бідзіна Іванішвілі, головний акціонер російської компанії Газпром — нехай і не йде російським шляхом, а й Захід підтримувати не поспішає. Програш цієї партії означав би послаблення Росії в даному регіоні ".

"Саакашвілі і далі продовжить розбурхувати Україну"

На думку заступника директора Українського інституту політики Кирила Молчанова, підсумки виборів в Грузії — не добре і не погано для України. За винятком хіба що того, що нам доведеться і далі "насолоджуватися" суспільством екс-президента Грузії Михайло Саакашвілі.

"На виборах в Грузії перемагає правляча партія, причому втретє поспіль. Відповідно, курс збережеться колишній, — говорить експерт. — Опозиціонер Саакашвілі, який в Україні командує реформами понад рік (про результати помовчимо) і його партія, зайнявши друге місце, отримують майже на 20% менше, ніж переможці. Тобто, вони будуть в опозиції. І навряд чи анонсуються протести їм допоможуть, тим більше що Захід вже фактично визнав разом виборів ".

Тобто, в Грузію її колишній президент, проти якого  чинною на цю мить владою відкрито ряд справ, не повернеться.

"А значить, Саакашвілі й далі буде розбурхувати Україну. Адже йому фактично ніде більше займатися бурхливою діяльністю. І він під будь-яким видом буде намагатися затриматися тут довше ", — прогнозує Кирило Молчанов.

Як раніше повідомляли "Коментарі", влади Грузії не сприймають всерйоз прем'єрські амбіції Саакашвілі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини