Білорусь заодно із РФ: чи чекати Україні загострення війни

Генерал армії Микола Маломуж вважає, що Росія готується до ймовірної війни не тільки з Україною, але і з НАТО

Росія на тлі міжнародних навчань Sea Breathe 2021 ("Сі Бриз") активізувалася в Чорному морі, Білорусь заявила про закриття кордонів із Україною (швидше за все, не без "підказки" з Кремля). Чи чекати подальшої конфронтації? Своєю думкою з порталом "Коментарі" поділився генерал армії України, ексголова Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

"Росія продовжить нарощувати організаційно-військові ресурси, — прогнозує генерал. — Особливо це стосується Чорноморського флоту, позицій у Криму. До того ж посилюється модель кооперації, особливо у військовій, безпековій галузях, РФ із Білоруссю".

При цьому, на думку Миколи Маломужа, в найближчому майбутньому навряд чи варто очікувати прямої конфронтації між РФ і Україною, глобальних або навіть локальних протистоянь військового характеру.

"Але підготовка до цього ведеться. Причому не тільки до конфронтації з Україною, але і з представниками країн НАТО, — зазначає генерал. — Про це свідчить позиції Росія щодо навчань "Сі Бриз". Досить згадати недавній інцидент із британським кораблем, який РФ нібито обстріляла поблизу Криму. Та й загалом навчання у Чорному морі, які проводить Україна та її союзники, Росія сприймає як спрямовані проти неї. Вона намагається показати свої механізми протидії. Мобілізувала весь Чорноморський флот, підняла в супровід авіацію. Показує, що готова діяти рішуче, жорстко".

Але це, вважає Микола Маломуж, скоріше гра м'язами. Хоч і досить провокаційна. Адже РФ демонструє, що має не тільки традиційні військові ресурси на Чорному морі, а й крилаті ракети малої та середньої дальності. Що може створювати загрозу й учасникам навчань "Сі Бриз", і країнам, які знаходяться поруч із РФ. До останніх насамперед відносяться держави Східної Європи та Балтії.

"Ми бачимо формування більш потужного військово-оборонного потенціалу. Активізацію розвідсил щодо виявлення можливих намірів країн НАТО і ЄС, а також України. Позиційні звинувачення один одного в агресивності. Але в підсумку ані РФ, ані держави НАТО не перейдуть "червоних ліній", що призвело б до глобальної конфронтації — регіональної або глобальної війни", — впевнений генерал.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в США назвали основну перешкоду закінченню війни на Донбасі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як на Україну може вплинути прийнята в РФ стратегія нацбезпеки щодо зміцнення зв'язків між росіянами та населенням сусідніх держав. Подробиці — в нашому матеріалі.