Головна Новини Політика вибори Вибори в Україні без другого туру: що задумали "слуги народу"
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори в Україні без другого туру: що задумали "слуги народу"

Експерти розбиралися, яким чином партія "Слуга народу" може "підвісити" місцеву владу, щоб мати більше важелів впливу

22 жовтня 2020, 11:37
Поділіться публікацією:

Законопроект про скасування другого туру виборів, який явно знадобиться в ряді міст, з боку нардепа від "Слуги народу" Тетяни Грищенко вже названий партією СН "особистою ініціативою" парламентарія. Чи так це, яким чином партія влади може спробувати "підвісити" місцеву владу, щоб мати більше важелів впливу, а також якими це може обернутися наслідками — в цих питаннях "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Вибори в Україні без другого туру: що задумали "слуги народу"


Старий трюк


На думку експерта аналітичного центру Kyivstratpro Тараса Семенюка, ініціатива окремих "слуг народу" часто нагадує спробу пропіаритися і потрапити в стрічку новин.

"Щоб про тебе говорили, дискутували, вправлялися, так би мовити. Це старий і перевірений трюк — скандал як форма придбання впізнаваності, — пояснює аналітик. — Важливо розуміти — саме впізнаваності. І часто перед виборами це набуває особливого колориту".

Тому ініціатива Тетяни Грищенко є ні що інше, як спосіб себе пропіарити та нагадати суспільству, що є такий депутат серед безлічі інших невідомих, вважає Тарас Семенюк.

Запасний план

Віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець не вважає, що ініціатива депутата виникла просто так.

"Фактично — це запасний план на випадок програшу провладних сил у виборах мерів великих міст. Якщо до другого туру масово не потрапляють представники СН або їх соратники, або їх перемога в другому турі вкрай сумнівна, — каже Ростислав Кравець. — Так можна на невизначений час "загальмувати" вибори мерів".

У підсумку, пояснює експерт, вся влада опиниться в руках секретарів міськрад, яких вже обирають самі депутати, а не жителі міста.

"І тут шансів отримати свого секретаря за непрозорою процедурою, за допомогою підкупів, шантажу загроз — значно більше, ніж — свого мера. Так що це скоріше продуманий план "Б", ніж індивідуальна ініціатива депутата СН", — відзначає експерт.

Ще варіант — жорсткий карантин, перенесення виборів на невизначений термін. При цьому перевірену інформацію про кількість хворих сьогодні отримати неможливо, вважає Ростислав Кравець.

"Суди проти влади щодо втілення таких планів, як і з опитуванням громадян в день виборів — справа тривала. Навіть якщо хтось оскаржить ці рішення в Конституційному суді, це вже не буде актуальним", — пояснює експерт.

"Всі засоби добрі"

Сьогоднішня влада розуміє, що земля йде у неї з-під ніг. І використовує ситуацію з коронавірусом як прикриття своїх "проколів" і можливість отримати ще більший вплив. Так вважає експерт Українського інституту політики (УІП) Олена Броницька.

"Чинні мери, в основному, мають більше шансів залишитися. І в СН бояться, що їх представники не зможуть завоювати міста України. І щоб не було шансів у інших поборотися у другому турі — хочуть так пригальмувати розвиток місцевої влади", — пояснює експерт УІП.

Олена Броницька нагадує, що щось подібне центр вже зробив в ряді населених пунктів на підконтрольній частині Донбасу, де ввели підконтрольні Києву між цивільними та військовими адміністрації.

"Їх не вибирали люди, які живуть в Донецькій і Луганській областях. Їх просто призначили "згори". І зараз шукають таку лазівку для того, щоб якщо не самим взяти владу в великих містах, так хоча б послабити чинну там на цей момент владу, — каже експерт. — Навесні коронавірус і локдаун використовували для ослаблення бізнес-конкурентів. Тепер — для ослаблення політичних конкурентів в битві на місцевих виборах. Це цинічно, підло. Але у нас центральна влада не перший раз доводить, що для неї — всі засоби хороші заради збереження і зміцнення своїх позицій".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини