Головна Новини Політика вибори Вибори в Харкові: у кого найбільше шансів зайняти крісло мера
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори в Харкові: у кого найбільше шансів зайняти крісло мера

Експерти розповіли, чого очікувати від виборів мера в Харкові, які пройдуть цієї осені

1 квітня 2021, 14:05
Поділіться публікацією:

Верховна Рада схвалила проект постанови про призначення позачергових виборів Харківського міського голови на неділю, 31 жовтня, 2021 року. З огляду на "зарубу", яка відбулася на довиборах в Раду в 87-му окрузі (Івано-Франківська обл.), можна не сумніватися, що і за першу столицю України бій буде не жартівливий. "Коментарі" дізналися в експертів, які методи може використовувати партія влади, щоб "взяти Харків", які технології та "договірняки" можуть піти в хід і які шанси претендентів.

Вибори в Харкові: у кого найбільше шансів зайняти крісло мера

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Центральна влада ніякого відношення до "бою" за Харків мати не буде"

Політичний експерт Олександр Савченко зазначає: "Центральна влада ніякого відношення до" бою "за Харків не матиме. Вона не за цим гральним столом".

За словами експерта, є три претенденти, які мають реальні шанси. І всі троє — уродженці Харкова.

"Перший — секретар Харківської міськради, в.о. міського голови Ігор Терехов. Причому говоримо "Терехов", а маємо на увазі — глава МВС Арсен Аваков. Так, він теж влада — але не зовсім та, яку називають Зе-команда. Аваков має власне бачення розвитку України. А також можливість і намір розвивати власний порядок. Як ті ж його заяви про російську мову, про плани щодо звільнення Донбасу. Має він і власну групу нардепів у Верховній Раді. Зі своїми програмою і тезами. Є у нього і група симпатиків в Кабміні. Є досвід керівництва цим регіоном — він був головою Харківської ОДА у 2005-2010 рр. Тож в Авакова, який пізнаваний в Харкові, має підтримку ВР і Кабміну, є повний карт-бланш, який необхідний, щоб серйозно боротися за крісло мера. Але йому це не треба, тому що нинішній міністерський пост — це набагато більші повноваження. Тому "від Авакова" буде йти Терехов. Але йому потрібно ще набрати електоральні впізнаваність і вагу", — підкреслює Олександр Савченко.

Другим гравцем в цій партії буде, за словами експерта, бізнесмен, меценат, нардеп від ОПЗЖ Олександр Фельдман.

"У нього є впізнаваність, є бажання і величезна необхідність балотуватися, — пояснює Олександр Савченко. — У регіоні зосереджено його ментальне життя, він там живе. Там же його бізнес, який знаходиться під штучно створюваною владою загрозою. Мова про припинення договорів оренди і так далі, про ситуацію навколо ТЦ Барабашово. Про можливість розвивати супутній бізнес — екопарк, його віддушину. Але без лояльності обласної влади, при постійних атаках міської влади — проект стає тягарем, а повинен бути в радість. Тому в Фельдмана шанси не дуже. Немає лобі в депутатському корпусі, навіть є проблеми, з огляду на його знаходження в ОПЗЖ. Немає підтримки в Кабміні. Немає підтримки у міської влади Харкова і обласних — ставлеників центру".

Третім реальним гравцем експерт називає екс-нардепа, колишнього мера Харкова (2006-2010 рр), і колишнього главу Харківської ОДА (2010-2014 рр.) Михайла Добкіна.

"У базовому регіоні він має дуже хорошу впізнаваність. Плюс — позитивний досвід розвитку регіону за часів, які жителі Харкова згадують із захватом. Має Добкін і бажання, і підтримку харків'ян — як людина, яка не міняла електоральних поглядів (харків'яни це люблять), як людина, скривджена владою (а харків'яни поважають, що не "прогинається"). Але у Добкіна немає підтримки в ВР, він навіть не депутат зараз. Немає підтримки і в Кабміні. І все ж він може зібрати фул хаус, завдяки підтримці інших учасників, що впливають на політику в регіоні", — підкреслює Олександр Савченко.

Інших реальних претендентів на "харківський престол" він на цей момент не бачить.

"І жоден з цих гравців реального ставлення до Зе-команди не має. Тож "слуги" можуть тільки підтримати Терехова — під гарантії його керованості та лояльності від Арсена Авакова", — резюмує експерт.

"Ключовий опонент Терехова — Добкін"

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов вважає, що в Харкові ситуація буде дещо інша, ніж в сумнозвісному 87-му окрузі на Івано-Франківщині, де досі рахують голоси, намагаючись визначити, хто переміг — ставленик "Слуги народу" Василь Вірастюк або Олександр Шевченко ("За майбутнє"), а то і Руслан Кошулинський (ВО "Свобода").

"Навряд чи хтось в Харкові буде йти від "слуг". Або ж висунуть відверто слабку фігуру, як на довиборах в 50-му окрузі на Донеччині, що відбулися 28 березня, де кандидат від СН зайняв лише п'яте місце, — зазначає Кирило Молчанов. — Тож, швидше за все, партія влади буде негласно підтримувати Терехова. І ставити на нього".

Ключовим опонентом Терехова експерт вважає Добкіна. Інтрига, за його словами, лише в тому, чи піде Добкін як самовисуванець або буде висунутий від якоїсь політсили.

"Очевидно, що ідейно і ментально він близький до ОПЗЖ. Цікаво, чи зважиться ця політсила поставити на нього або буде, як в минулий раз, рухати Фельдмана", — розмірковує Кирило Молчанов.

На його думку, адмінресурс — і місцевий, і центральний, буде працювати на Терехова.

"А щоб збивати Добкіна, влада буде намагатися натягнути на нього санкції. У них такий механізм через РНБО все частіше задіюється у відношенню до опонентів. Шанс у Добкіна є. Але, як бачимо, влада діє свавільно — і може просто під надуманим приводом зняти його з виборів", — прогнозує експерт.

Раніше експерти підбили перші підсумки довиборів до Ради і назвали лідерів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини