Вибори в Україні: Коли і як їх можна провести обговорили в Інституті миру

Україна може стати прикладом втілення найкращих демократичних принципів та має змогу “провести вибори навіть за дуже складних обставин”. Але по завершенню війни

Українці та міжнародна спільнота очікуватимуть від майбутніх виборів усіх рівнів децентралізації влади та вільного права. Такі думки лунали сьогодні під час зустрічі “Здобуття миру після війни, підтримка української демократії” у Вашингтоні при Інституті миру (USIP), пишуть "Коментарі".

За словами старшого міжнародного радника з виборів та директора Міжнародної фундації виборчих систем IFES в Україні Пітера Ербена, для перемоги у війні абсолютно необхідним є певний рівень централізації влади. Однак, вже після війни очікування від української влади будуть дещо іншими.

“Завжди важко зробити цей перехід. І я думаю, що ми, друзі України в міжнародній спільноті, повинні бути поруч, щоб допомогти якнайкраще. Але я точно переконаний, що Україна зможе гідно провести наступні вибори, і що навіть під час війни ми зможемо зробити деякі кроки до створення найкращого середовища для відновлення повної демократії”, - каже Ербен.

За його словами, поряд з децентралізацією вибори стануть фантастичною нагодою для України показати решті світу, що можна зробити в плані зміцнення демократії. Експерт також висловив впевненість, що українська опозиція зможе конкурувати на виборах та мати безперешкодний доступ до ЗМІ, адже українці кілька разів виходили на боротьбу за цей принцип у своїх революціях.

Екс-посолка США в Україні Марі Йованович наголосила, що зараз усі демократичні країни борються за демократію, включно з Америкою, щоб знайти найкращий шлях вперед, і баланс між питаннями безпеки та не менш важливими питаннями свободи дійсно дуже важливий.

"Важливо почати працювати над обіцянками демократичного майбутнього зараз, а не чекати, коли війна закінчиться, - стверджує Марі Йованович. - Варто пам’ятати, що демократія – це те, за що народ України боровся роками, а тепер віддає своє життя за це".

За її словами, важливо не лише виграти війну, але і виграти мир. Адже українське громадянське суспільство, співпрацюючи з владою, зараз робить це, і це надто важка робота. Коли війна закінчується, не можливо раптом потрапити у мирний час. Є тривалий перехід до миру. Для демократії справді важливий політичний плюралізм і досягнення балансу.

Віцепрезидент Інституту миру США з питань Росії та Європи та колишній посол США в Україні Вільям Тейлор, також говорив про виклики для демократичних практик під час війни.

"Усі країни, які перебувають у стані війни, повинні робити для підтримки безпеки певні обмеження щодо деяких речей, які ми зазвичай робимо для демократії", - каже дипломат.

Україна, за його словами, матиме низку викликів, як то вибори й захист прав людини. А на шляху до членства в ЄС українська влада має виконати перелік завдань, з-поміж яких - боротьба з корупцією та відмиванням грошей, з впливом олігархів та інше.

Радниця Посольства України в США Катерина Смаглій, додала, що війна є доброю нагодою для президента України боротися з олігархами, у тому числі уникаючи “вибіркового правосуддя”, коли одні олігархи підпадали під дію відповідних законів, а інші ні. Тривалий час була проблемною роль олігархів, зокрема, у виборчому процесі, коли вони “купували” не лише політиків, а й міністрів та державне фінансування, використовували кошти від сусідньої держави на підтримку партій, що діяли не в інтересах країни. Сьогодні ж побороти олігархат і корупцію та відстояти демократію допоможуть люди, які повернулися з війни та зробили найбільший внесок у перемогу.

“Вони ніколи не дозволять корумпованим політикам вкрасти у них країну. Тому продовжуватимуть працювати на всіх рівнях, що є надзвичайно важливим”, - впевнена Катерина Смаглій.

Читайте також на порталі "Коментарі" - перепис та вибори на тлі кібератак: Чи готова "Дія" до нововведень.