Головна Новини Політика вибори Вибори-2020: в чому особливості нового законопроєкту про особливості проведення виборів під час карантину
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори-2020: в чому особливості нового законопроєкту про особливості проведення виборів під час карантину

«Коментарі» разом з експертами розбиралися в особливостях законопроєкту, в якому прописані особливості голосування в період карантину через коронавірус

23 вересня 2020, 20:39
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про особливості проведення виборів під час карантину. Парламентарії пропонують внести відповідні зміни до Виборчого кодексу і законів України. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, прийняття такого закону за місяць до виборів є необхідністю або технологією, а також в тому, які ризики несе в собі цей документ.

Вибори-2020: в чому особливості нового законопроєкту про особливості проведення виборів під час карантину

Законопроєкт про вибори: все прописав Центрвиборчком

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (Інполіт), політичний консультант Сергій Биков звертає увагу, що депутатський законопроєкт про внесення змін до виборчого кодексу — це фактично об'єднаний документ від профільного комітету і Центрвиборчкому.

"Потрібно виправити технічну помилку нардепів щодо максимальної вартості агітаційної продукції, адже нардепи обмежили таку суму 6% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а це 6% від 17 грн. Тепер цю суму збільшать до 3% від прожиткового мінімуму ", — зазначає Сергій Биков.

Він також наголошує на необхідності зменшити ймовірний відсоток зіпсованих бюлетенів.

"Адже сьогодні, якщо виборець проголосував неправильно, в 9 з 10 випадків бюлетень визнають зіпсованим, — нагадує глава Інпол. — У законопроєкті ж пропонують, якщо людина помилилася і не там вказав, наприклад, номер кандидата, за якого голосує, то такий голос піде за всю партію, але не буде втрачено ".

Крім того, ЦВК пропонував президенту внести зміни в кодекс, щоб вибори відбулися в протиепідемічних умовах.

Сергій Биков пояснює: "Центрвиборчком розробив особливий порядок, коли є окремі кабінки для голосування людей з підвищеною температурою, люди можуть проголосувати і вдома на самоізоляції. Також ЦВК розробив спеціальні правила, щоб проголосувати могли все — і це було безпечно. Фактично, цей законопроект від Центрвиборчкому і став другою частиною депутатського законопроекту ".

Законопроект про вибори: під кого змінюють умови гри

Все, що намагаються зробити вже під час виборчого процесу, може бути направлено на те, щоб поліпшити умови гри для тих, хто вносить зміни. В даному випадку мова про чинну владу. Такої думки дотримується політолог, директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала.

"Не розумію, навіщо саме зараз вносити зміни до виборчого законодавства, — зізнався експерт. — В інших країнах теж пройшли і проходять вибори. Часом їх зрушують по часу. Але не перекроюють закони. Так що все виглядає так, ніби представники чинної влади хочуть спростити для себе завдання на цих виборах ".

На думку директора АМС, партія "Слуга народу" розуміє своє незавидне становище — рейтинг тане, негатив наростає. Ось і хочуть "слуги" за допомогою тих чи інших законодавчих заходів поліпшити свій результат. Або погіршити результат суперників.

"Я вже не дивуюся тим ініціативам, які вносять представники влади. Той же Центрвиборчком зараз фактично підконтрольний їй — звідси і такі пропозиції. Швидше за все, завдання спускаються з Офісу президента. Мета — зменшити негативні наслідки виборів для СН ", — резюмує Віталій Бала.

Законопроект про вибори: маніпуляції на законодавчому рівні

На думку аналітика Фонду громадської дипломатії Олександри Решмеділовой, вносити якісь зміни в законодавчі норми — виборчі, бюджетні і так далі — стало у нас скоріше нормою, ніж винятком.

"Потрібно дивитися, які саме норми будуть змінені, — вважає експерт. — Якщо хочуть прояснити ті чи інші моменти голосування, пов'язані з карантином — це об'єктивні причини. А якщо підвидом таких змін хочуть підіграти якимось політичним силами (в першу чергу мова про владу або гравців, які з нею в кооперації) — це зовсім інше ".

Олександра Решмеділова підкреслює, що спроби перекроювати правила гри по ходу п'єси мають широкий резонанс. І не залишаються непоміченими. Навряд чи в Зе-команді цього не розуміють. Тому, швидше за все, не підуть на відверті маніпуляції на законодавчому рівні заради полегшення проходження непростих для всіх виборів. Але спостерігати за пропонованими змінами, аналізувати їх потрібно дуже уважно, упевнена аналітик.

Раніше "Коментарі" писали, що одним з кандидатів в мери Слов'янська стала Неля Штепа. Свого часу вона опинилася на лаві підсудних за звинуваченням у сепаратизмі. Напередодні ж змогла отримати офіційне посвідчення кандидата на місцеві вибори.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини