Підсумок виборів в Білорусі: "програш" Лукашенка і проблеми для Зеленського

Експерти проаналізували для видання "Коментарі" підсумки виборів в Білорусі і розповіли, якими будуть висновки Білорусі та України

Чинний з 1994 року президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко впевнено лідирує на виборах, згідно з даними екзитполів. Однак ймовірна перемога "бацька" до душі далеко не всім: незгодні з цим білоруси спробували зібрати в Мінську майдан. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" підсумки виборів і розповіли, якими будуть висновки Білорусі та України.

Можливі проблеми для України

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко називає першим формальним підсумком те, що Лукашенко, за попередніми даними, продовжує термін свого правління.

"Також очевидно, що в Білорусі зростає розрив між Лукашенком і його прихильниками з одного боку і прихильниками змін і противниками Лукашенка з іншого. І цей розрив стає все більш глибоким і масовим, - підкреслює Володимир Фесенко. - І можливо, ті протести, які вже почалися, триватимуть".

Експерт не виключає, що Білорусь вступає в період затяжної турбулентності - на зразок тієї, яку вже переживала Україна.

"Головний урок буде, швидше за все, для всіх білорусів - рано чи пізно, але доведеться переходити до демократичної форми правління, відмовившись від авторитарної", - продовжує Володимир Фесенко.

За його словами, зараз виникне ряд проблем для президента України Володимира Зеленського.

"На вересень заплановано візит Зеленського в Білорусь. Але якщо нинішні протести там затягнуться, стануть більш гострими, то фон для візиту буде не найсприятливішим, - підкреслює політолог. - До того ж, європейські країни не визнають вибори в Білорусі демократичними. І Україні знову доведеться пробувати пройти між крапельками. Думаю, Київ де-юре не буде давати оцінок виборам, а де-факто - матимемо справу з Лукашенком".

"Спостерігаючи за ходом президентської виборчої кампанії в Білорусі, можна зробити висновок, що вперше за 26-річне правління чинного президента Олександра Лукашенка градус соціальної напруженості в білоруському суспільстві є надмірно високим, - зазначає політолог Олег Гнатюк. - Люди шляхом проведення багатотисячних акцій протесту вимагають для країни політичних, економічних, соціальних та інших змін".

На думку експерта, недемократична перемога чинного президента, а також залякування, тиск на опозицію та громадських активістів, можуть стати фактором ще більшої мобілізації та активізації протестних настроїв усередині країни.

"Падіння рейтингів Лукашенка, а також радикалізації суспільних настроїв може використовувати Росія для посилення впливу на внутрішню політику Білорусі, можливої реалізації сценарію "Новоросії" на білоруській території, - прогнозує політолог. - Цей сценарій можливий за умови штучно спланованих силових провокацій з боку РФ для подальших зіткнень влади і громадян, сприяння насильницькому поваленню влади всередині держави і, як наслідок, розгортання громадського хаосу і некерованості країною".

Якщо ж Лукашенко вдасться жорстко придушити громадський протест, його чекає значне посилення санкцій з боку країн ЄС, що відіб'ється на економічному і фінансовому становищі держави, зазначає Олег Гнатюк.

"І в цьому випадку, - продовжує він, - союзником Білорусі знову виступить РФ. Вона зможе надати фінансову підтримку за умови повної або часткової можливості схвалювати доленосні рішення всередині Білорусі в рамках Союзної держави".

При реалізації таких сценаріїв, вважає Олег Гнатюк, Росія може посилити свій військовий вплив в регіоні, розмістити військові бази на білоруській території уздовж північного кордону і шантажувати українську владу, створюючи чергову загрозу нашій національній безпеці.

"Сценарієм, який має право на життя, є перемога "білоруського Майдану" і зміщення діючого президента, приведення до влади нового глави держави від опозиційного табору і, згодом, проведення нових, демократичних виборів", - говорить політолог.

Для України розвиток подальших подій в Білорусі має істотне значення, впевнений експерт.

"Від цього залежить не тільки розгортання ситуації в самій Білорусі, але і в регіоні теж, - пояснює Олег Гнатюк. - Ситуація буде мати істотний вплив на безпеку України, зокрема. Тому нашій країні потрібно терміново оцінити ризики, спрогнозувати декілька варіантів можливого розвитку подій - і заздалегідь готувати відповідні реакції в разі загрози національній безпеці з боку РФ".

"Країна змінилася"

Головний суперник беззмінного Лукашенка - Світлана Тихановська (згідно з даними екзит-полу вона набирає 6,8%, тоді як Лукашенко - 79,7%) прокоментувала вибори і нічні події так: "Країна змінилася".

"Дійсно, білоруси прокинуться вже в іншій країні, - впевнений аналітик, фахівець з політичних і корпоративних комунікацій Андрій Попов. - Президент буде той же, як і мова, валюта, але менталітет - буде іншим. Тому що пролилася кров і стихійні мітинги були наймасовішими за всю історію Білорусі. Невдоволення наростає".

Нинішня ситуація ще не вирішилася, підкреслює аналітик. Але Олександр Лукашенко напевно залишиться президентом.

"Однак перемігши на виборах, Лукашенко програв країну, - вважає Андрій Попов. - Зерно сумніву було посіяно - і рано чи пізно невдоволення вистрілить. Люди втомилися від Лукашенка, але поки не знають, ким його замінити. І як замінити. Цим користуються зовнішні гравці".

На цих виборах, підкреслює експерт, цікавий союз прозахідних і проросійських опозиціонерів в боротьбі з Лукашенком.

"Це означає, - пояснює аналітик, - що між Кремлем і Заходом є якийсь консенсус. І тепер обидві сторони будуть тиснути на білоруського лідера з метою його заміни кимось менш самостійним. По суті це молдавський сценарій, який дозволив не так давно змінити владу в Кишиневі".

Що стосується України, то нам важливий геополітичний фон, вважає Андрій Попов.

"Після жорсткого розгону мітингів цілком вірогідні санкції Заходу проти Лукашенка, - припускає експерт. - Чим вище буде тиск на Заході, тим більше Мінськ буде залежати від Кремля. А з огляду на заяви з Москви і висловлювання того ж Лукашенка, саме поглинання Білорусі в тому чи іншому вигляді є сьогодні головною метою Володимира Путіна".

У РФ, на думку аналітика, зерно сумніву також посіяно.

"І Кремлю терміново потрібні досягнення, які відвернули б росіян від економіки і закручування гайок. Щоб хабаровські протести не поширилися по всій країні, - говорить Андрій Попов. - З огляду на кримський і раніше грузинський досвід, Путін упевнений, що тільки збираючи землі він зможе свій рейтинг наростити. А все, що його відокремлює від "возз'єднання" з Білоруссю, - це позиція Лукашенка. Той намагається всидіти на двох стільцях: і з Заходом відносини зовсім не зіпсувати, і з російського бюджету підтримку далі отримувати ".

Для України важливо те, що, не отримавши бажаного на виборах в Білорусі, Путіну доведеться шукати іншу мету для домагань, вважає аналітик.

"А де в Східній Європі такі вибори і де є можливості для дестабілізації? Правильно, в Україні. Так що спостерігаємо за виборами в Білорусі, але не забуваємо про власні ризики", - закликає Андрій Попов.

Раніше ми повідомляли, що протести в Мінську силовики розганяли водометами, світлошумовими гранатами та сльозогінним газом.