ЗМІ: Путін пропонував Медведчуку знижку на газ для України

Газ би коштував 175 доларів за 1000 кубометрів

Росія, завдяки голові політради "Опозиційної платформи - За життя", народному депутату Віктору Медведчуку, готова була запропонувати знижку на газ у розмірі 25%. Однак влада відмовилася від неї. В результаті газ би для українців коштував 175 доларів за тисячу кубометрів, пише видання 112ua.tv.

Журналісти нагадують, що Білорусь, завдяки своїй знижку, купує у Росії газ за ціною 128 доларів за тисячу кубометрів.

"Україна, на початку року, Путін через Медведчука теж пропонував знижку 25%. Газ би коштував 175 доларів за 1000 кубометрів", - передають журналісти "112".

Нагадаємо, ціна на газ в Європі перевищила 900 доларів за тисячу кубометрів. Найближчий (жовтневий) ф'ючерс на спотовий індекс TTF на газ на біржі ICE Futures в середу вдень торгувався по 75,565 євро за МВт.год, або 923 доларів за тисячу кубометрів.

При цьому російський концерн "Газпром" у вересні закачав у свої підземні сховища на 25% більше газу, ніж всі країни Європи разом узяті. Зокрема, добові обсяги закачування газу "Газпромом" з 1 по 15 вересня становили в середньому по 325 млн куб. м. Це майже чверть поточного видобутку концерну (з розрахунку 1,367 млрд куб. м на добу).

Разом з тим Європа, станом на 13 вересня, заповнювала свої ПСГ в середньому на 253 млн куб. м на добу. (Дані нетто, за вирахуванням відбору, до вирахування - 288 млн куб. м).

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що французькі сенатори виконали обіцянку, дану Медведчуку, і підняли питання про незаконні дії влади в Сенаті. Наталі Гуле зазначила, що заходи, прийняті українською владою, ставлять під загрозу свободу слова в країні.