Узурпація влади або реальна боротьба з корупцією в Україні: думка експерта

Рівень боротьби з корупцією в Україні схожий на біг по колу, але є і позитивні зрушення, вважає політичний експерт Дмитро Воронков.

Скандал з Конституційним судом та останні зміни в закон про НАБУ викликають сумніви в реальній картині боротьби з корупцією. Таку думку журналісту "Коментарів" висловив політичний експерт Дмитро Воронков.

Рівень боротьби з корупцією в Україні схожий на біг по колу, вважає Воронков.

"Згадати хоча б останні зміни в закон про НАБУ, де по суті головним контролером антикорупційного органу стає виконавча влада. Хоч орган й повинен бути абсолютно незалежним. А виконавча влада де-факто підпорядкована президенту. Тобто корупційні потоки "узурпуються" тієюж ж владою, за великим рахунком вони просто стають більш підконтрольні верхівці", — пояснює експерт.

За його словами, водночас в Україні є позитивні зрушення в боротьбі з корупцією, але не на вищому рівні, а на нижчому або середньому — де знаходяться "потрібні жертви".

"Згадати того ж Яценко, наприклад, у справі" Привату ". Звичайно, це не добре. Але будемо реалістами — в країні з монопольної економікою це нормальна, на жаль, тенденція. Я вже давно говорив, що, перш ніж приступати до деолігархізації, слід почати з демонополізації ключових галузей української економіки", — пояснив свою думку Воронков.

Він нагадав про скандал з Конституційним судом України (КСУ) навколо статті про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На його думку, з позиції Конституції КСУ виніс справедливий вердикт, але презумпцію невинності ніхто не скасовував, зазначив політолог.

"Кримінальна відповідальність повинна бути на незаконне збагачення, а не за недостовірне декларування. Ніхто не заважає у разі такого інциденту призначити аудит активів, а далі вже відповідно до букви закону. Тому це тиск (як щодо Тупицького, так й всього КСУ) з боку влади можна розцінювати як спробу посилення контролю над політикумом й навіть над судовою системою", — вважає Воронков.

Серед адекватних кроків української влади щодо боротьбі з корупцією він назвав підвищення рівня зарплати посадовцям та депутатам.

"Можна по-різному до цього ставитися, але психологічно це знижує апетити в силу потенційних ризиків. Але поки це — крапля в морі. Окрым того, слід враховувати, що багато кроків робляться під тиском Заходу, а отже — можливо тільки для видимості", — резюмував експерт.

Нагадаэмо, президент України Володимир Зеленський заявив, що після зміни влади у 2019 році антикорупційні органи отримали всі можливості для ефективної роботи . Але він визнав, що за два роки влада зробила не все, щоб побороти корупцію. Глава держави також наполягає на тому, щоб Верховна Рада України затвердила розроблену Кабміном антикорупційну стратегію.