Головна Новини Політика внутрішня політика У ЦВК ще є можливість повернути свою діяльність в рамки правового поля, - Німченко
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЦВК ще є можливість повернути свою діяльність в рамки правового поля, - Німченко

Звернення ЦВК до силових органів про можливість проведення місцевих виборів на Донбасі нардеп Німченко назвав «явкою з повинною»

20 серпня 2020, 17:02
Поділіться публікацією:

Центральна виборча комісія, по суті, визнала своє рішення про неможливість проведення виборів на Донбасі неспроможною з правової точки зору. Про це заявив народний депутат України від партії "Опозиційна платформа — За життя" Василь Німченко.

У ЦВК ще є можливість повернути свою діяльність в рамки правового поля, - Німченко

Парламентарій нагадав, що 18 серпня ЦВК звернулася в РНБО, СБУ, Нацполіцію України, до командуючого ООС щодо "надання актуальної інформації" про загрози належної організації підготовки і проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року на окремих територіях Донецької та Луганської областей. Німченко переконаний, що за допомогою цього звернення комісія намагається піти від відповідальності за позбавлення жителів підконтрольній території Донбасу виборчого права.

На думку політика, члени ЦВК, які прийняли рішення про неможливість проведення виборів на Донбасі, тепер намагаються постати в ролі статистів — мовляв, комісія не уповноважена самостійно визначати можливість забезпечення належної безпеки під час організації, проведення місцевих виборів і приймає рішення лише на підставі висновків керівників військово-цивільних адміністрацій.

"Насправді, приймаючи рішення про непроведення виборів на Донбасі, члени ЦВК пішли на посадовий злочин, проігнорувавши необгрунтованість і правову нікчемність висновків військово-цивільних адміністрацій, зміст яких зведено до констатації неможливості проведення виборів без вказівки конкретних підстав для їх скасування з мотивів неналежної безпеки", — пояснив Василь Німченко.

Народний депутат повідомив про те, що, коли представники ОПЗЖ звернулися до країн-членів G7 і демократичного міжнародного співтовариства, а також до правоохоронних органів України щодо незаконного обмеження права на волевиявлення сотень тисяч українських громадян — жителів Донбасу, ЦВК вирішила запитати у силових компетентних органів "актуальну інформацію", тобто" по суті, визнала своє рішення неспроможним з правової точки зору".

"Йдучи таким чином на "явку з повинною" перед тисячами громадян України, позбавлених виборчих прав, ЦВК зобов'язана відновити їх, скасувавши своє прийняте раніше рішення", — наполягає Василь Німченко.

Також парламентарій вважає, що президент Володимир Зеленський самоусунувся від вирішення цього важливого питання.

"На жаль, глава держави не виконує функції, покладені на нього частиною другою статті 102 Основного Закону, не забезпечив дотримання Конституції України, виборчих прав громадян шляхом ініціювання перед Верховною Радою України дострокового припинення повноважень всього складу ЦВК (частина друга статті 31-1 Закону України "Про Центральну виборчу комісію"). По суті, президент відвернувся від громадян, які не підтримують його політичну силу: вони йому просто "нецікаві", адже саме з його мовчазної згоди порушується Конституція і зневажаються права виборців", — зазначив Німченко.

На сьогодні, вважає політик, у ЦВК ще є можливість повернути свою діяльність в рамки правового поля.

"Не піддаючись на політичні маніпуляції та тиск влади, яка не зацікавлена в проведенні виборів на Донбасі, забезпечити як активне, так і пасивне виборче право громадян, які проживають на Донбасі. В іншому випадку державний орган, який за своїми повноваженнями зобов'язаний забезпечити дотримання передбачених Конституцією України та законами України принципів і засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України та права на участь виборах, приречений на самоліквідацію", — резюмував Василь Німченко.

Раніше Василь Німченко звернувся до директора НАБУ Артему Ситнику з депутатським запитом, в якому повідомив про скоєння злочинів, пов'язаних з виборчим процесом в Україні.

У зверненні йдеться про те, що глави Донецької та Луганської ОВЦА, надавши ЦВК сфальсифіковані висновки про неможливість організації проведення місцевих виборів, по суті, вдалися до дискримінації громадян України, які проживають на цих територіях, і позбавлення їх права керування державними справами.

Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я розповіли, через що можуть скасувати місцеві вибори.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини