Головна Новини Політика внутрішня політика Пристрасті по Ситнику: що буде з головою НАБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Пристрасті по Ситнику: що буде з головою НАБУ

Українські експерти оцінили ймовірність відставки голови НАБУ Артема Ситника

30 листопада 2020, 11:58
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроект про внесення змін до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України". Згідно з проектом, президент позбавляється права призначати главу НАБУ (КСУ визнав, що це було не в конституційний спосіб). Це повинна робити Рада. А юрист, заступник керівника Офісу президента Олег Татаров вважає, що чинний глава НАБУ Артем Ситник не має морального права займати свою посаду. Між тим, раніше президент Володимир Зеленський пообіцяв послам країн G7, що Ситник поки залишатиметься на посаді. Про те, чи зможуть звільнити Ситника і про подальшу долю НАБУ розповіли українські експерти.

Пристрасті по Ситнику: що буде з головою НАБУ

Глава НАБУ Артем Ситник

"Відставка Ситника — питання часу"

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вважає, що лише ВР має призначати на ті чи інші ключові пости. Причому — без зовнішнього втручання.

"Не можна давати через вище керівництво держави будь-які обіцянки будь-яким G-7, G-20 і так далі ... Це — внутрішня політична кон'юнктура нашої держави. А якщо такі обіцянки даються (як зараз), це ще раз підтверджує зовнішній ручний режим управління України в якихось секторах життєдіяльності. І це — неприпустимо", — упевнений доктор права.

Іван Ліберман допускає, що Ситник покине свою посаду. Питання лише — коли.

"Що стосується коментарів представника Офісу президента в стилі "має моральне право займати цей пост, не має", то у нас немає в законодавстві такого терміну як моральне право. Так що це  лише думка окремої особи, яка дає оціночне судження. Юридичної сили такі міркування не мають", — пояснює експерт.

До речі, сам Татарів вже підкреслив, що сказане ним стосовно Ситника — виключно особиста точка зору.

"Докази некомпетентності влади"

Політичний аналітик Сергій Лозовський порівнює заяву Зеленського послам G7 (про те, що Ситник залишиться на посаді керівника НАБУ) з клятвою, що президент України стовідсотково порушить закон.

"Є відповідне рішення Конституційного суду про незаконність призначення Ситника. І це рішення не підлягає перегляду, — нагадує аналітик. — Але ж Зеленський раніше обіцяв, що як тільки він порушить закон — тут же піде. Він порушив закон вже не раз (і питання по деклараціях, і адміністративні порушення щодо карантинних заходів, і багато іншого). Але йти добровільно, схоже, не збирається..."

На думку Сергія Лозовського, різночитання в рядах Офісу президента — доказ некомпетентності діючої влади, відсутність реальної Команди.

"Вони не живуть в усвідомленому світі, просто ляпають язиком, що попало. Але одна справа — коли це роблять бабусі на лавці, інше — коли люди, які керують країною. У нас склалася ситуація, коли народ такий владі не потрібен, але і така влада не потрібна народу. І питання часу, коли це все вирішиться".

Що стосується розвитку ситуації з Ситником зокрема і НАБУ в цілому, то аналітик коментує це так: "Можна прорахувати дії досвідченого шахіста. Але коли за шахівницею — ідіот, він може надходити, як завгодно. Так, на жаль, і в сучасних українських реаліях".

Як повідомляв портал "Коментарі", директор НАБУ Артем Ситник не збирається йти у відставку. Рішення Конституційного суду про те, що його призначення не відповідає Конституції, не передбачає його звільнення, розповів глава Антикорупційного бюро.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини