Саакашвілі заявив про можливий відкол України: що ховається за словами політика

Михайло Саакашвілі вважає, що місцеві вибори в Україні можуть стати фатальними для нашої країни. Експерти розповіли «Коментарям», чи варто прислухатися до такої думки політика

Голова виконавчого комітету Національної ради реформ Михайло Саакашвілі заявив, що чиновники та "феодали" на місцях готуються "до відколу від України" у процесі місцевих виборів. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чи є насправді така загроза і наскільки небезпечними для нашої країни є дії та заяви самого Саакашвілі.

Заява Саакашвілі про відкол України: жодної сенсації

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко не бачить сенсаційності у заяві Саакашвілі.

"Він говорить про те, що відомо всім, хто стежить за ситуацією в регіонах, – зазначає експерт. – Подібні тенденції помітні вже кілька років. Триває утворення якихось місцевих анклавів. Усього того, що на Заході називається мафією. Зв'язок людей зі спільністю інтересів у межах якогось регіону".

Небезпека муніципальної поліції (варти) у тому вигляді, в якому вона є, дійсно існує, - впевнений Павло Жовніренко.

"Саме про це говорить Саакашвілі. Така поліція зараз підкоряється тільки місцевим органам влади (феодалам за термінологією Саакашвілі). І в такому вигляді, без персонального проукраїнського відбору, вона не повинна існувати, – говорить експерт. – Наразі подібні структури складаються із людей, у яких є певна бойова підготовка. Але мають бути ще й адекватні переконання, відповідна присяга, як мені здається. А управління ними має бути контрольованим".

Саакашвілі, на думку Павла Жовніренка, дійсно, важко.

"Тому що всі пропозиції, які робить він і очолювана ним структура, повинні узгоджуватися з органами, які він намагається реформувати. Фактично, йому зараз доводиться переконувати хижака перейти на рослинну їжу, – пояснює експерт. – Ще в Грузії він зрозумів, що таке можливо, тільки якщо хижаку вирвати ікла. Так що триває складний процес. Але у Саакашвілі є історія успіху, історія бійця (не зупиняється, як би не було важко) і мотивація".

За словами Павла Жовніренка, Саакашвілі розуміє, що в обох країн спільний ворог, і що шанси Грузії розвиватися як незалежній демократичній державі значно зростуть після реформування України.

"У його пропозиціях немає корупційних ризиків. Він намагається зламати корупційну систему в Україні, – упевнений експерт. – Це дає можливість перевіряти його діяльність за результатами... Проблема в тому, що домогтися результатів йому будуть всіляко заважати. Тому Саакашвілі чекає боротьба не просто стосовно реформ, але і майбутнього України".

Чергова епатажна заява Саакашвілі

Політичний експерт Олександр Антонюк не виключає, що прозвучала чергова епатажна заява, особливо не підкріплене фактами.

"Якщо Саакашвілі знає про настрої сепаратизму в конкретних місцевих еліт, мені здається, він повинен подати відповідну заяву в СБУ, – говорить експерт. – Якщо ж ніяких конкретних дій з його боку не буде, це треба розцінювати саме як політичну заяву".

Олександр Антонюк нагадує, що вибори (будь-які – президентські, парламентські, місцеві) – це завжди стрес. Це завжди конкуренція, дискусія на грані фолу, різноманітні звинувачення. Втім, зазначає він, сепаратистські настрої можна розкрутити й не використовуючи виборчу кампанію. Досить згадати Крим, Донбас, фактично весь Південний Схід у 2014-му.

"Враховуючи, що наші правоохоронні органи, Нацгвардія, ЗСУ, СБУ – напоготові, не думаю, що зараз можна говорити про те, про що заявив Саакашвілі (використання місцевих виборів для розколу України). Можливо, варто більше уваги приділити Донецькій і Луганській областям. Але в інших регіонах – не бачу жодних передумов", – зазначає політексперт.

На його думку, СБУ варто було б викликати Саакашвілі на зустріч і попросити надати більш конкретні факти. Щоб зайнятися можливими небезпечними "феодалами".

"Якщо ж це блеф, політична заява, то Саакашвілі повинен буде, як мінімум, вибачитися, – вважає Олександр Антонюк. – І понести певне адміністративне покарання, якщо його слова не підтвердяться".

Частка правди у заяві Саакашвілі про відкол України

Михайло Саакашвілі у цій ситуації, можливо, і має рацію, - вважає політичний і бізнес-консультант, керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко. На його думку, ми дійсно спостерігаємо фрагментацію місцевих еліт.

"Але ж варто визнати, що не тільки місцеві еліти винні у цьому, – підкреслює експерт. – Винні й дії центральної влади, уряду, які не можуть консолідувати місцеві та обласні влади. Не можуть повною мірою налагодити комунікацію. Це показала ситуація з коронавірусом та інші моменти. Більш того, центр перекладає відповідальність на органи місцевого самоврядування, водночас, не даючи достатньої кількості повноважень".

Повинні враховуватися голоси областей, - підкреслює Олександр Мусієнко.

"Не можна просто брати й ламати через коліно: насильно створюючи з десяти районів три, – зазначає він. – На місцях роботи не провели, до людей не прислухалися. Такі дії центру органів влади без погодження з місцевими органами самоврядування будуть викликати тільки відторгнення".

Щоб уникнути будь-яких небезпечних тенденцій (сепаратизм, розкол і так далі), необхідно передавати повноваження в регіони, наділяти місцеві влади відповідними інструментами для виконання тих чи інших обов'язків, закінчити децентралізацію, - впевнений Олександр Мусієнко. І, безумовно, вести постійний національний діалог.

Раніше "Коментарі" писали, що Михайло Саакашвілі накинувся з критикою на українську владу.