Разумков скликає позачергове засідання ВР на 1 липня: як влада може розіграти карту

На позачерговому засіданні планують розглянути кілька питань

На порядку денному позачергового засідання Верховної Ради, наміченого на 1 липня, значиться і проєкт закону про олігархів. Які шанси на його прийняття? Як влада може розіграти цю карту? Експерти оцінили для порталу "Коментарії"

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає, що деолігархіческій закон від Зеленського через парламент не пройде. Але на цій темі влада буде піаритися ще довго.

"Якщо де олігархічний законопроєкт буде завалений в парламенті, тему стануть качати через референдум, - говорить експерт. - Причому робити це будуть і під час літніх парламентських канікул, і після. А до осені, під опалювальний сезон, тема взагалі стане більш ніж актуальною. У західних хабах газ подорожчав вже до 12 грн за куб. І утримати його, як у нас, близько 8 грн за куб, навряд чи вийде. Потрібно або піднімати ціну, або закривати все субсидіями - це божевільна сума. У листопаді, коли нам принесуть нові платіжки - ми офігєєм від того, скільки доведеться платити. І ці платіжки можуть "погасити" рейтинг Зеленського. Йому потрібна димова завіса. А це - антиолігархічний закон, референдум, будь хайп".

На думку Віктора Бобиренко, Зе-команда буде думати, чим закрити незручну тему підвищення тарифів в цілому і цін на газ - зокрема. Щоб ми говорили не про це, а про щось інше.

"Буде і референдум по олігархах, і спроби "наздоганяти" Порошенко, можливо навіть по беззаконню, надівши наручники. А ось дострокових виборів в цьому році очікувати не доводиться, хоч ними Зеленський і може лякати свою фракцію і суспільство", - прогнозує експерт.

У політичного консультанта, голови Центру політичних студій "Доктрина" Ярослава Божко є впевненість в тому, що закон пройде.

"У цьому є чіткий інтерес Офісу президента (ОП) і можливість мобілізувати депутатів. Водночас, закон не завдає істотного удару по олігархії, а є одним з іміджевих ходів влади. По суті, він не шкодить нікому, тому як ідеологічна рамка влада не натрапить на протидію олігархів", - пояснює Ярослав Божко.

За його словами, очікується, що за прийняття закону будуть голоси від фракції "Слуга народу", групи "Довіра" і лояльних до ОП депутатів "Голосу".

"У разі якщо група" Довіра "і частина депутатів СН не проголосують, можна буде зробити чіткий висновок, що кінцева редакція закону є предметом торгу між ОП і групами впливу", - резюмує експерт.

Нагадаємо, закон про боротьбу з олігархами розглянуть в стінах парламенту на наступному пленарному тижні. 1 липня, в четвер, відбудеться позачергове засідання Верховної Ради України. Про це повідомила заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.