Рада відновила пленарні засідання: яким був цей день для парламенту

Сьогодні у ВР було три цікаві моменти, вважає експерт Українського інституту політики Микита Трачук

У вівторок, 1 червня, Верховна Рада України (ВР) відновила пленарні засідання після певної перерви. Яким був цей день для парламенту, виданню "Коментарі" розповів експерт Українського інституту політики Микита Трачук.

"Сьогодні у ВР я б виокремив три цікаві моменти. Перший - неприйняття рішення про відстрочення обов'язкового дубляжу українською мовою фільмів і серіалів. Відповідні законопроекти не змогли внести до порядку денного. Представники "Європейської солідарності" влаштували справжнє шоу, намагаючись не дати цьому статися. Смішно обурювався колишній спікер парламенту Парубій, кумедно відповідав йому нинішній спікер Разумков. А як верещав В'ятрович - колега Парубія по "Євросолідарності", колишній директор Українського інституту національної пам'яті! Який вони ажіотаж наганяли в соцмережах. Але у підсумку за включення законопроектів до порядку денного було отримано всього 204 голоси при 226 мінімально необхідних, - зазначає політексперт. - На жаль, при будь-якому конфлікті наш парламентаризм перетворюється у банальний балаган, цирк. З одного боку, кумедно спостерігати за цим, з іншого - соромно".

Другим важливим моментом Микита Трачук вважає прийнятий законопроект про заборону пластикових пакетів.

"Рішення правильне. Бентежить лише те, що це робиться ніби на показ. Мовляв, подивіться, які ми проєвропейські, як стурбовані проблемами екології. Виглядає так, ніби тут більше піару, аніж реальної турботи про навколишнє середовище, - розмірковує експерт. - Тим часом наше суспільство, заклопотане проблемами елементарного виживання, думає про екологію найменше - є більш нагальні потреби. Але сам по собі закон, підкреслюю, правильний".

Третім цікавим моментом сьогоднішнього пленарного дня Ради стало, на думку Микити Трачука, призначення рекомендованих парламентом представників до комісії з обрання директора Бюро економічної безпеки (БЕБ).

"Я вважаю, що БЕБ створено в пику СБУ й низки інших національних силових органів з ініціативи та за сприяння наших "зарубіжних партнерів". Коли відстежую створення чергового подібного органу, завжди ставлю собі питання: "Навіщо?" У нас усе це є. Є економічні департаменти в СБУ, поліції. Але хтось хоче мати ще більший контроль над нами...
Тим цікавіше спостерігати за конкурсним відбором, як кожна із груп впливу намагається "продавити" в таку комісію своїх людей. Традиційно відбувається явна і підкилимна боротьба. Начебто погоджуємося з органами зовнішнього управління, однак при цьому намагаємося не дати їм отримати повний контроль, просуваючи на ті чи інші посади своїх людей, щоб вони саботували усі процеси. Так було з НАБУ, САП. Так, думаю, буде і з БЕБ", - зазначає експерт.

У результаті сьогодні призначили представницю всеукраїнської громадської організації "Спілка податкових консультантів України" Людмилу Рубаненко і представницю Національної асоціації адвокатів України Галину Шевченко.

Про це повідомив під час виступу в парламенті нардеп від "Слуги народу", голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

А ось за висуванця за поданням Комітету з питань правоохоронної діяльності, представника ГО "Волонтерський рух "Спільна Мета" Олексія Ушакова голосів не вистачило.

Раніше ми повідомляли, що на наступному пленарному тижні депутати Верховної Ради планують голосувати за низку законопроектів про захист прав інвесторів в Україні. Про це під час форуму UkraineInvest Talks у Дніпрі розповів голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.