Політолог розповів, що може загрожувати Порошенку, коли той повернеться

Експерт припустив, що Порошенку не оберуть запобіжний захід у вигляді тримання під вартою

Петро Порошенко повідомив, що прилетить до Борисполя 17 січня. Там його будуть зустрічати прихильники та однопартійці. В ефірі 24 каналу виступав політолог та голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Експерт висловив припущення чи проведуть правоохоронні органи затримання п'ятого президента в аеропорту й який запобіжний захід можуть обрати політику.

"Моє припущення, що в офісі президента та правоохоронних органів немає однозначної позиції з цього питання. Ризикну припустити, що є прихильники показового затримання. Хоча я переконаний, що максимум, що загрожує Порошенко - це вихід під заставу або домашній арешт. На час слідства посадити відому людину у в'язницю практично не можливо. А є противники цього, бо виникають ризики конфліктних ситуацій, зростання політичної напруги. Здається, що немає однозначної позиції що до того, що робити з Порошенком", - говорить політолог.

З іншого боку, Петру Олексійовичу вигідна ситуація, що склалася. Й чим гучніше будуть події 17 січня, тим краще для нього в політичному плані. Також експерт порівняв можливе затримання Порошенка з висилання Саакашвілі.

"В команді Порошенка використовують ту саму стратегію, яку використовували в команді Саакашвілі. Тоді Порошенко висилав його за кордон і намагався не пустити до України. Готували плани як його затримати. Тоді прихильники Саакашвілі організовували акції на підтримку лідера. Зараз в ролі Саакашвілі опинився сам Порошенко", - додає Фесенко.

Щодо того, як вплине затримання п'ятого президента на політичні рейтинги, то експерт висловив думку, що ефект може бути нульовим. Особливо важко спрогнозувати як відреагують ті люди, які "коливаються" в своїх політичних поглядах й не є прихильниками ні Зеленського, ні Порошенка.

Тетяна Козаченко, адвокатка та голова громадської організації "Громадський люстраційний комітет", також висловилася щодо ймовірності затримання п'ятого президента в аеропорту.

"Важко коментувати, бо в публічному доступу не перебуває жодного судового документа про його затримання чи обрання йому запобіжного заходу. Тому коментувати припущення важко. Враховуючи, яким чином намагалися вручити повідомлення про підозру, знаючи, що особа є за кордоном, говорячи про те, що вона не з'явилася до суду, достеменно знаючи, що в неї є поважні причини і вона знаходиться за кордоном і не повинна в той же момент прибувати на територію Україні, це є маніпуляції. На сьогодні ДБР наполягає, що повідомлення про підозру вручили. Якщо є ухвала про затримання, то очевидно що правоохоронці будуть вчиняти дії щодо затримання Порошенко при прильоті в Бориспіль і після цього доставляти його до суду, де може бути розглянуте клопотання про обрання запобіжного заходу", - говорить юристка.

Також вона наголосила, що особисто екс-президенту не було вручено жодної повістки і повідомлення про підозру.

Як повідомляв портал "Коментарі", експерт Сергій Гайдай розповів, в якому становищі наразі опинився п'ятий президент.