Головна Новини Політика внутрішня політика Партійний з'їзд «Слуги народу»: які рішення можуть прийняти
commentss НОВИНИ Всі новини

Партійний з'їзд «Слуги народу»: які рішення можуть прийняти

З'їзд відбудеться завтра

12 березня 2021, 14:37
Поділіться публікацією:

Партія "Слуга народу" (СН) 13 березня проведе з'їзд. "Коментарі" дізналися в експертів, які важливі рішення можуть прийняти і чому цей з'їзд особливо важливий для "слуг".

Партійний з'їзд «Слуги народу»: які рішення можуть прийняти

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Партія опинилася в кризовій ситуації"

Політолог Андрій Золотарьов відзначає, що представники СН вже анонсували зміну статуту, вибори до керівних органів.

"Це давно назріло, — упевнений він. — Партія опинилася в кризовій ситуації, бо ключові фігури відтягнулися до Верховної Ради, в Офіс президента. По суті, проблеми партійного будівництво показали місцеві вибори. З'їзд спробує оживити партію, надати якийсь імпульс проекту СН. Проблема в тому, що партія втратила "фішку", яка допомогла влітку-2019 на виборах показати потужний результат. А "фішка" — це контрсистемність і рейтинг Зеленського. "Слуги" явно не виглядали після перемоги контрсистемно. Швидше стали частиною системи. А рейтинги — і партії, і Зеленського — неухильно знижуються".

Андрій Золотарьов вважає, що перед СН стоять два важливі завдання — організаційна та ідеологічна.

"Ми бачимо, що Зеленський, як майже всі президенти до нього, перепливає, умовно кажучи, з лівого берега — на правий. Він все більше запозичує наративи попередника. А все це вимагає відповідного оформлення на рівні оновленої ідеології партії. Адже вже зрозуміло, що ні про яке лібертаріанство мова не йде", — пояснює політолог.

Гостро, за його словами, стоять і кадрові проблеми.

"Кадрова криза в СН — в наявності. Частина людей, які забезпечили успіх в кампанії 2019 року, зайнятий іншим. Той же Кирило Тимошенко працює в ОП в якості такого собі спецпредставника Зеленського з проблемних питань. Так, результати місцевих виборів для СН виявилися гіршими, ніж очікувалося. Але Тимошенко, комунікуючи з регіональними елітами, зумів забезпечити при мало високих результатах цілком прийнятну присутність "слуг" в місцевих органах влади в складі тих чи інших коаліцій, — підкреслює Андрій Золотарьов. — Але в цілому у партії не вистачає орговиків, людей, які вміють вирішувати проблеми, яскравих спікерів. Тих, хто міг би перетворити партію, яка все ще виглядає як франшиза, в реально живий проект. І прийдешній з'їзд в цьому сенсі — остання спроба вдихнути життя в СН. Якщо за півріччя ситуація не зміниться, доведеться шукати перспективи з іншим проектом. А на перспективах "Слуги народу" як партії можна буде ставити хрест".

"Будівництво молодіжного і жіночого крил партії"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, то на з'їзді будуть обговорюватися поточні питання, частина яких буде присвячена партійному будівництву і кадровим моментам.

"Раніше вже з'явилася інформація про будівництво молодіжного та жіночого крил партії. ЗеЖінки і ЗеМолодіжка можуть частково кадрово освіжити партію СН, — зазначає Олександра Решмеділова. — В кінці лютого з ініціативою про створення молодіжного крила партії виступили депутати і молодіжні лідери з усієї України. Одним з можливих пріоритетів діяльності молодіжної організації може стати реалізація законопроекту №3718 "Про основні засади молодіжної політики", який зареєстрований у Верховній Раді".

Аналітик підкреслює, що один з авторів цього законопроекту — нардеп від "Слуги народу" Олександр Санченко — став, за словами першого заступника фракції СН, голови партії Олександра Корнієнка, координатором "Зе! Молодіжки".

Як повідомлялося раніше, в Україні відбудуться довибори. Ми дізналися, у кого найбільше шансів потрапити в Раду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини