Паніка коштувала Україні 12,5 млрд - Зеленський

Найголовніше завдання, за словами глави держави, зараз – це "стабілізувати економіку"

Президент України Володимир Зеленський заявив, що паніка, спричинена повідомленням про можливий наступ Росії на Україну, коштувала українській економіці 12,5 млрд. грн.

"Через всі ці сигнали, що "завтра війна", які пішли навіть від шановних лідерів держав, вони відверто кажуть "завтра буде війна". Це паніка - на ринках, у фінансовому секторі... Скільки це коштує нашій державі?" – сказав український президент на зустрічі із іноземними журналістами.

Найголовніше завдання, за його словами, зараз – це "стабілізувати економіку". Він навів конкретні суми, які, за його словами, втратила українська економіка.

"У нас було рекордне ВВП минулого року, воно зросло, 6,5 млрд нових інвестицій у 2021 році. Але після початку такої інформаційної кампанії з України вивели 12,5 млрд коштів. Ми стабілізуємо нашу валюту з держрезервів. Це дуже дорого коштує нашій країні", - заявив Зеленський. Про яку валюту йдеться, він не сказав, але, очевидно, йшлося про гривню.

Причина всього цього, за його словами, - "незважена інформаційна політика", яка сіє паніку серед українців.

Нагадаємо, влада Німеччини зробили зміни у дипломатичній риториці щодо запуску російського газопроводу "Північний потік-2" в обхід України. При цьому раніше була головною енергетична безпека нашої країни та Європи. Наразі умовою пуску чи незапуску є можливе російське військове вторгнення в Україну. Про це 28 січня глава нашої країни Володимир Зеленський наголосив у ході проведення брифінгу представникам іноземних ЗМІ.

Лідер країни сказав, що чути потужний голос німецької влади. Він стверджує мовою дипломатів, що, наприклад, коли завтра можлива ескалація з боку Росії, про "Північний потік-2" ми можемо не згадувати. Як це можна збагнути? Чому у мене така реакція? Наприклад, раніше, коли така риторика про російську ескалацію була відсутня, ми нагадували про "Північний потік-2", усі стверджували, що за умови, як "Північний потік-2" буде запущено, Україна отримає безпеку, енергетичні гарантії.