Головна Новини Політика внутрішня політика Оновлена програма Кабміну: які шанси на прийняття
commentss НОВИНИ Всі новини

Оновлена програма Кабміну: які шанси на прийняття

Експерти оцінили після доопрацювання програму Кабінету міністрів України та ймовірність її прийняття

16 червня 2020, 13:58 comments1301
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України доопрацював свою програму дій і направив її у Верховну Раду. Парламентарії планують розглянути її у четвер, 18 червня. Опитані виданням "Коментарі" експерти оцінили цю програму і шанси на її прийняття.

Оновлена програма Кабміну: які шанси на прийняття

"Деякі положення програми взагалі не враховують ситуацію у світовій економіці"

Перша реакція аналітика, кандидата економічних наук Володимира Коваля на оновлену антикризову програму уряду була – 100 днів безсистемности.

"Схоже, що "стратегія" – це не сильна сторона чинної влади, – зазначає експерт. – В оновленій програмі – одні декларації. При повній відсутності конкретики. Більш того, деякі положення програми взагалі не враховують ситуацію в світовій економіці. Наприклад, в планах уряду – середньорічне зростання фізичних обсягів експорту на 5%. При наявному світовому тренді "національного протекціонізму" це нереально. В уряді просто забули про те, що при експорті, наприклад, із нашим головним торговельним партнером ЄС, існують квоти. Розширити які з дуже багатьох позиціях, за якими Україна може нарощувати поставки, не вийде. Може в уряді сподіваються на інші ринки збуту? Питання на які? Вихід на новий ринок – це мінімум 5 років кропіткої роботи, в тому числі на дипломатичному рівні. І щодо яких ринків така робота ведеться? Відповіді немає".

Також уряд декларує необхідність переходу від сировинного експорту до "технологічного".

"Іншими словами, до постачань товарів з високою доданою вартістю. Чудові плани. Таке завдання на порядку денному вже років двадцять. Але для цього треба провести структурну перебудову економіки, що без колосальних інвестицій неможливо, – підкреслює Володимир Коваль. – І де брати такі інвестиції? Ідея з "інвестиційними нянями", схоже, провалилася. А нових ідей немає".

Інші положення програми (збільшення числа зайнятих у малому бізнесі, прозора приватизація і т. д.) теж не більше ніж "красиві слова", упевнений аналітик.

"Написати можна все, що завгодно. А ось як реалізувати плани – це інше питання, – підкреслює кандидат економічних наук. – Все це дуже тривожно. На тлі посилення з кожним місяцем економічної кризи необхідні екстрені та чіткі дії. Ми ж бачимо гру уряду в популізм і політиканство. Очевидно – в гонитві за рейтингом. Ось тільки рейтинг на хліб не намажеш. І парашути, що уповільнюють падіння, можуть не розкритися".

"Все ж приймуть – з невеликим запасом голосів"

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов вважає, що уряд Дениса Шмигаля все робить в пожежному порядку.

"Перший варіант програми рознесли в пух і прах самі "слуги" в комітетах, – нагадує експерт. – Таке враження, що ВР – опозиційна до уряду і президента – настільки нищівна звучала критика... Довелося відправляти на доопрацювання. Але очевидно, що уряд, який навіть недоукомплектований, пише програму "на коліні". І все новий її варіант – швидше ритуальний крок. Так, ми отримали не такий декларативний документ, як минулий – без термінів, конкретних завдань, у стилі "за все добре – проти всього поганого". Але, за суттю, мало що змінилося. Тому що за пару тижнів неможливо кардинально змінити програму. Тож і оновлення цілком передбачувано вже критикується – і буде критикуватися ще".

Втім, підкреслює Олександр Леонов, сама програма в Україні в сучасних реаліях не має особливого сенсу.

"У парламентсько-президентській республіці, якою Україна залишилася лише фіктивно, після затвердження своєї програми уряд отримує річний імунітет. І може приймати жорсткі рішення, особливо необхідні в кризові часи, без огляду на політичну доцільність і рейтинги. Але в нашому випадку так не працює, – зазначає політексперт. – Попередній прем'єр Гончарук пішов, тому що просто натиснули з Офісу президента. За фактом, уряд очолює президент Зеленський. І тут втрачає сенс сама програма і навіть те, приймуть її чи ні... Але думаю, що все ж приймуть – з невеликим запасом голосів. Адже якщо цього не станеться, буде засвідчено остаточну відсутність у Раді монобільшості – й необхідність проведення дострокових парламентських виборів".

"Що стосується змісту, є якийсь позитив"

Політолог Максим Джигун звертає увагу, що якщо порівнювати цей план діяльності уряду з попереднім, видно, що нова програма більше. Правда, це не означає, що вона багатьом краще.

"Програма стала вже не 10, а 82 сторінок. Якщо раніше депутати заявляли, що план уряду схожий на реферат, то тепер можна говорити, що схожий на повноцінну курсову роботу, – говорить Максим Джигун. – Що стосується змісту, є певний позитив. Уряд позначив визначені стратегічні напрямки, продемонструвавши розуміння загроз, які стоять перед державою. Але в цілому документ – недосконалий. І це не дивно. Його не можна зробити якісним всього за пару тижнів. І писатися він повинен не в кабінетах чиновників, а із залученням експертів, у тому числі міжнародного рівня".

Оцінюючи шанси на ухвалення програми, політолог припустив, що її затвердять.

"Попередня версія була абсолютно неприйнятна як програма вищої гілки виконавчої влади. Зараз шансів більше, – каже Максим Джигун. – До того ж, якщо б документ не мав підтримки у досить великої частини парламентарів, його б не виносили в зал засідань На цей момент ні у Зеленського, ні у його оточення немає бажання розгойдувати і без того хитку ситуацію. Суспільству потрібна якась стабільність. Хоча б до місцевих виборів".

Раніше "Коментарі" розібралися, чому депутати відхилили програму уряду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини